latinica  ћирилица
16/04/2024 |  20:22 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Višković: Srpska i Srbija priznati na projektu "Јedan pojas - jedan put" (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska i Srbija priznati su na projektu koji gaji kineski predsjednik Si Đi Ping "Јedan pojas - jedan put", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković za RTRS.
Radovan Višković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Oni će naše projekte uzeti u razmatranje - dodaje Višković.

Kada je riječ o posjeti kineske delegacije Istočnom Sarajevu, Višković dodaje, da je ovo značajna visoka delegacija.

- Kineska željeznica (China Railway Enginerring Group Limited – CREC) je na 13 mjestu, od top 500 kompanija u svijetu. Već su prisutni u projektima izgradnje auto-puta Bijeljina-Brčko, a danas smo razgovarali i o poslovima koji nisu u opisu ove kompanije - dodaje Višković.

Srpska ima više od 10 jačih kineskih kompanija koje na prostoru Srpske, rade na mnogim projektima, koji su bitni za Republiku Srpsku, navodi Višković.

- Predsjednik uprave kineskih željeznica je prvi put u Evropi, a nama je veoma drago da je njegova prva posjeta upravo na prostorima Republike Srpske. Mi slijedimo primjer, iako ne možemo da se poredimo sa Mađarskom,  koja ima najbolji iskorak što se tiče Evrope i veze sa Kinom - ističe Višković.

U saopštenju kineske delegacije naveli su da su spremni da u pogledu planiranja i projektovanja transportne mreže, donijeti razvojno iskustvo ukoliko je potrebno.

- U velikim projektima imamo značajnu prednost u inženjerskoj tehnologiji i inženjerskoj opremi i možemo pružiti relevantne usluge i kao i saradnju. Na ključnim projektima na kojima su Republika Srpska i Kina sarađivale, dobili smo punu podršku ambasade i finansijskih institucija. Kada je u pitanju banka, nadamo se da ćemo zajedničkim snagama raditi na njihovoj promociji - navedeno je u saopštenju.

Navode da će aktivno istraživati u oblasti investicija, uključujući energetsku i transportnu infrastrukturu, i aktivno tražiti odgovarajuće mogućnosti ulaganja u oblasti mineralnih resursa.