latinica  ћирилица
17/04/2024 |  09:20 ⇒ 09:25 | Autor: SRNA

Šamac: Otvoren festival "Milica"

Festival posvećen Milici Babić Andrić, prvoj srpskoj kostimografkinji i supruzi nobelovca Ive Andrića, večeras je u Šamcu otvorio glumac Tihomir Stanić monodramom "Na Drini ćuprija".
Festival "Milica" u Šamcu - Foto: SRNA
Festival "Milica" u ŠamcuFoto: SRNA

Festival "Milica", koji se održava po treći put, od početka kontinuirano uživa podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, rekla je pomoćnik ministra Tanja Đaković.

- Ponosni smo što smo u okviru ove priče o poznatoj Šamčanki inicirali realizaciju projekta šireg koncepta Spomen-kuća Milice Babić Andrić, čiji je cilj razvoj kulturnih ruta u Srpskoj kroz obnovu legata i realizaciju novih stalnih postavki o značajnim ličnostima za kulturu Srpske - izjavila je Đakovićeva.

Podsjetila je da je resorno ministarstvo 2022. godine izdvojilo znatna sredstva za realizaciju projekta Spomen-kuća Milice Babić Andrić.

- U okviru projekta ujedno smo izradili tri replike kostima njenih značajnih stvaralačkih perioda koji su izloženi u kući. To će omogućiti da radionice kostimografije, koje se organizuju u okviru Festivala, podstaknu i usmjere polaznike - navela je ona.

Đakovićeva je čestitala Centru za kulturu u Šamcu jer su uložili trud i posvećenost u realizaciji ideje da se kroz Festival "Milica" popularizuje lik i djelo Andrićeve.

Direktor Centra za kulturu Milanka Blagojević rekla je da će Festival trajati četiri dana i da je obogaćen raznovrsnim programom.

Direktor Udruženja građana kancelarije za kulturnu diplomatije iz Beograda Gordana Bečić istakla je da je Festival od prošle godine dobio regionalnu notu s obzirom na to da je otvorena i Spomen-kuća.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je Festival "Milica" način da se ova opština oduži Andrićevoj, prvoj srpskoj kostimografkinji i ženi koja je cijelom regionu poznata sa svojim kostimima.

Festival se održava uz podršku misije OEBS-a u BiH, ministarstava kulture Republike Srpske i Srbije i opštine Šamac.