latinica  ћирилица
17/04/2024 |  10:22 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Dačić: Rezoluciju o Srebrenici skinuti sa dnevnog reda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da rezolucija o Srebrenici ne doprinosi pomirenju i da to pitanje, o kome će se raspravljati u UN, treba skinuti sa dnevnog reda.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Dačić je rekao da ta rezolucija ne doprinosi pomirenju i konsenzusu, te da ono što se dogodilo u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid, jer se zna šta podrazumijeva definicija tog pojma.

On je naveo da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid, jer po definiciji taj pojam podrazumijeva da je neko imao plan o uništenju jednog naroda, što nije bio slučaj.

Dačić je rekao da i Srbi insistiraju na tome da svi odgovorni za to odgovaraju, zato što je nanesena šteta srpskom narodu u cjelini.

- Ako smo doneli opštu Rezoluciju protiv genocida, čemu sada to da se donosi pojedinačna rezolucija i da se Srbi pored Huta proglase jedinim genocidnim narodom, pored svih zlotvora koji su bili na ovoj planeti. Pa čekajte, pored Nemaca, Turaka i ostalih mi da budemo označeni kao genocidni - rekao je Dačić za televiziju Pink.

Dačić je istakao i da to što se dogodilo u Srebrenici ne može da se označi kao genocid jer se desilo na teritoriji samo jedne opštine u BiH.

- Ali ako imamo nešto što se desilo na teritoriji samo jedne opštine u BiH, pa dajte, kako nešto možete onda proglasiti za genocid? Kako, kada imate situaciju da to nije prisutno na celoj teritoriji. Čak i u presudi piše da je to samo na toj opštini - dodao je Dačić.

On je rekao da je potrebno da postoji jedinstvo među srpskim narodom, jer vremena nisu laka.