latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:07 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Đurić: Rezolucija o Srebrenici daje prioritet patnji jedne grupe u BiH

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocijenio je da je rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN nepromišljena i prijeti da potkopa kolektivno razumijevanje pomirenja i decenijama dug napor da se pravda donese na Balkanu, te da ugrozi mir i stabilnost u BiH.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

- Zato molimo UN da ponovo procijene šire implikacije ove rezolucije prije nego što se nanese nepopravljiva šteta naporima za pomirenje u regionu - istakao je Đurić u tekstu objavljenom na nezavisnom medijskom portalu www.realclearworld.com, uz upozorenje da bi UN napravile grešku uspostavljanjem hijerarhije žrtava davanjem prioriteta patnji jedne grupe nad drugima u BiH.

Đurić je naveo da nacrt rezolucije UN, koji predlažu Njemačka, Ruanda i BiH, a podržava grupa zemalja uključujući SAD, Francusku i Tursku, može da poremeti suštinske napore pomirenja koje su sve strane mukotrpno ulagale.

- Osim toga, netransparentan i jednostran način na koji je rezolucija predložena izaziva ozbiljne zabrinutosti u vezi sa integritetom procesa - istakao je Đurić.

On je naveo da je stav Srbije o rezoluciji pogrešno predstavljen, ističući da je Srbija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je okončao sukob u BiH, čvrsto posvećena očuvanju mira i promovisanju pomirenja na Balkanu, te da je pouzdano podržavala Dejtonski sporazum tokom protekle tri decenije.

- Zbog toga Srbija diže uzbunu kad god mir bude ugrožen jednostranim akcijama van okvira Dejtonskog sporazuma. Sve što podstiče etničke tenzije za Srbiju je neprihvatljivo, a to, nažalost, važi i za ovu predloženu rezoluciju - istakao je Đurić.

On je ukazao da je proces koji je doveo do nacrta rezolucije duboko manjkav, jer je, za razliku od inkluzivnog pristupa prilikom formulisanja UN rezolucije o genocidu u Ruandi gdje su sprovedene regionalne konsultacije preko Afričke unije, rezolucija o Srebrenici napredovala bez dovoljnog dijaloga sa svim zainteresovanim stranama u regionu, posebno u BiH.

Đurić kao primjer navodi da je stalni predstavnik BiH u UN preduzeo jednostranu akciju promovisanjem rezolucije bez dobijanja odobrenja od tročlanog Predsjedništva BiH, što zahtijeva ustav te zemlje.

Ovo kršenje protokola zaobišlo je, napomenuo je Đurić, uspostavljene procedure koje su trebale da osiguraju konsenzus među članovima Predsjedništva, koji predstavlja bošnjačku, srpsku i hrvatsku populaciju.

Đurić je ocijenio da je stalni predstavnik BiH u UN zaobilaženjem uspostavljenih protokola zanemario ključne mehanizme kontrole i ravnoteže kreirane da zaštite interese svih zainteresovanih strana.

Јoš gore, istakao je Đurić, predložena rezolucija direktno dovodi u pitanje okvir Dejtonskog sporazuma, koji je okončao sukob u BiH priznavanjem jednakog statusa i prava tri naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata.

On je ukazao da, fokusirajući se isključivo na tragediju u Srebrenici, rezolucija podriva principe sporazuma usmjerene na održavanje ravnoteže i mira među etničkim grupama.

Đurić je naveo da je čak i put rezolucije kroz UN manjkav, jer se promovisanjem rezolucije u Generalnoj skupštini, a ne u Savjetu bezbjednosti, krši Povelja UN, koja izričito dodjeljuje Savjetu bezbjednosti ekskluzivnu nadležnost nad pitanjima mira i bezbjednosti u BiH.

- Јednostrani i, iskreno, neobični pokret rezolucije, kao i njen jednostrani fokus na bošnjačke žrtve u Srebrenici, čini se gotovo kao da je namenski dizajniran da podstakne etničke tenzije. To nije prijetnja, kako su neki tvrdili - rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, promovisanjem rezolucije koja se fokusira isključivo na tragediju jedne etničke grupe, njeni inicijatori bi signalizirali nedostatak nepristrasnosti, opterećujući krhke niti povjerenja koje su polako tkane između bošnjačke, srpske i hrvatske zajednice tokom godina.

- Za žrtve tragičnog rata, isključivi fokus rezolucije na tragediju jedne etničke grupe, dok ignoriše patnje koje su podnijeli svi uključeni, uvredljiv je i strašan primjer selektivnog pamćenja - naglasio je Đurić.

On je ukazao da u regionu, koji se još oporavlja od rana brutalnog sukoba, davanje prioriteta patnji jedne grupe nad drugima ugrožava decenije napora na izgradnji mira, naglašavajući da svim žrtvama građanskog rata u BiH treba omogućiti jednak i fer tretman, da bi UN napravila grešku uspostavljanjem hijerarhije žrtava.

- Čak i da su proceduralni i konsultativni nedostaci u promovisanju predložene rezolucije ispravljeni, relevantno telo UN moralo bi ponovo da razmotri Nacrt kroz prizmu šire inkluzivnosti i konsultacija - rekao je Đurić.

On je istakao da je imperativ balansiraniji pristup istoriji, koji poštuje i prepoznaje kompleksnosti rata u BiH i odaje počast dostojanstvu svih njegovih žrtava.

- U svojoj trenutnoj formi, predložena rezolucija UN o Srebrenici, iako dobronamerna u svom cilju da odaje počast žrtvama, rizikuje da podriva složene procese mira i pomirenja koji su pažljivo njegovani u regionu od Dejtonskog sporazuma - naveo je Đurić.

Đurić je istakao da je Srbija posvećena promovisanju trajnog mira na Balkanu i nastavlja da radi na rješavanju istorijskih sporova i nesporazuma kako bi spriječila sukobe koji bi mogli da destabilizuju region.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Prijedog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.