latinica  ћирилица
17/04/2024 |  13:20 ⇒ 14:10 | Autor: RTRS

Dodik: Šmit može da dođe jedino u neustavni sud i odgovara za haos koji je izazvao

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je neustavni sud jedino mjesto u BiH na koje bi Kristijan Šmit morao da dođe i odgovara za haos koji je izazvao.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je istakao da je BiH u dubokoj krizi jer su američki poslušnici prihvatili da izvrše naredbe i sprovedu odluke osobe koja nelegalno boravi u BiH, zato što je to Amerika tražila.

- Ta osoba treba da objasni na koji način je došla ovdje i da odgovara za lažno predstavljanje. I da ima papir, za koji cijeli svijet zna da nema, jer ga ne priznaju ni Rusija ni Kina, ne bi imao pravo da radi to što radi i nameće zakone u suverenoj zemlji - naveo je Dodik u objavi na društvenim mrežama.

On je naglasio da Šmit srušio institucije, obesmislio postojanje parlamenta i uveo sve u stanje opšte nesigurnosti u BiH.

Dodik je istakao da, zahvaljujući lažnom političkom procesu koji se vodi protiv njega, cijeli svijet može da čuje i vidi da je u jednoj zemlji, koja bi trebalo da bude suverena, jedan čovjek, koji se pritom lažno predstavlja kao visoki predstavnik jer za to ima podršku Amerike, Britanije i Njemačke, nametnuo zakon kojim može da kažnjava legalno izabrane predstavnike institucija zato što ispunjavaju svoje obaveze u skladu s Ustavom i svojim nadležnostima.

- Svako ročište u lažnom procesu koji se vodi protiv mene, ali i cijele Republike Srpske, koja ne priznaje tog prevaranta Šmita, u još lažnijem sudu, gdje pravo nikada nije zaživjelo, a dominira američka sila, je prilika da kažemo naše stavove cijelom svijetu. Nismo mogli dobiti bolji poklon i veći publicitet da razotkrijemo tog njemačkog hohštaplera i sve ono što se pokušava uraditi na ovom prostoru - naglasio je Dodik.

On je rekao da je Šmit doveden da bi se otela imovina Republici Srpskoj, a njegovi sponzori podržali su ga i omogućili mu da nametne zakone koji će samo učvrstiti njegovo prisustvo ovdje tako što pokušavaju eliminisati sve one koji se bore da sačuvaju Republiku Srpsku.

- Šta god Šmit uradio, neće mu uspjeti. Imovina je pitanje koje je davno riješeno, a on će za svoje zločine odgovarati. Niko do sada nije tako kao on uspio da zagadi cijelu BiH i naruši cijeli sistem i odnose među konstitutivnim narodima. Taj čovjek je bezbjednosna i svaka druga prijetnja i za BiH i za sve ostale i mora da ode - poručio je predsjednik Srpske.