latinica  ћирилица
17/04/2024 |  14:35 | Autor: SRNA

Runić: Cilj rezolucije o Srebrenici - stigmatizacija Srba

Cilj najavljene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN je stigmatizacija srpskog naroda, bez obzira na to gdje živi, pa tako i onog u Federaciji BiH, rekla je načelnik opštine Drvar Dušica Runić.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

- Nama Srbima koji smo manjina u FBiH jasno će staviti do znanja da nam nema mjesta u Federaciji ako štitimo interese nacionalne politike, baštinimo kulturu i običaje srpskog naroda - naglasila je Runićeva.

Ona je poručila da su Srbi opstali u teškim i izazovnim vremenima i da će opstati i ubuduće.

- Malobrojnim Srbima u FBiH odavno je već jasno da nismo dobrodošli. Ostali smo i opstali nakon Drugog svjetskog rata braneći ognjišta, ostajemo i sad - rekla je Runićeva za Srnu.

Ona je upitala koja i kakva demokratija retroaktivno pokušava da kazni slobodarsku i nezavisnu politiku srpskog naroda?

- Današnja polarizacija svijeta je puna apsurda i nepoštenja. Da im je zaista stalo do mira u svijetu ne bi otvarali trećinu vijeka stare teme ili bi isto tako retroaktivno mogli razmatrati rezolucije o genocidu iz Drugog svjetskog rata, pa bi pričali sami o sebi - rekla je Runićeva.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Prijedog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.