latinica  ћирилица
17/04/2024 |  17:20 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

"Vojska čuva otadžbinu"

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je danas građanima Srbije da mirno spavaju jer Vojska Srbije čuva otadžbinu, a onima koji nisu dobronamjerni da zaobiđu državu Srbiju, jer im je to u interesu.
Tenk VRS (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs) -
Tenk VRS (foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs)

Vučević je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem posjetio snage Vojske Srbije na privremenom poligonu "Pešter", gdje su u toku taktička uvježbavanja u okviru Združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem "Vihor 2024".

Ministar odbrane uvjerio se da je Vojska spremna da izvršava zadatke u svim vremenskim uslovima i istakao da će u okviru vježbe prvi put biti prikazani mnogi sistemi naoružanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije, više od 500 sistema naoružanja, među kojima ima i onih najsloženijih, najbitnijih, najskupljih, najubojitijih. Nešto što do sada nije viđeno - naveo je Vučević.

Vježba "Vihor 2024" izvodi se od 8. do 21. aprila i prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je, kako se navodi, od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

      View this post on Instagram

A post shared by Miloš Vučević (@milosvucevic)

Među sredstvima koja učestvuju na vježbi su tenkovi "M-84" i "T-72M", borbena oklopna vozila BOV OT, "miloš", "lazar tri", "MRAP", samohodna haubica 155 milimetara "nora B52", modernizovani i digitalizovani višecjevni lanseri raketa "oganj" i vozila "hamvi".

Na vježbi su angažovani i avioni "mig 29", modernizovani "orao", "super galeb G-4", helikopteri "Mi-35M", "Mi-17", "H-145M", "gama" i transportni avioni "kasa C-295" i "An-26".

Učestvuju i daljinski pilotirani vazduhoplovi "CH-95", protivvazduhoplovni sistemi "FK-3", "PASARS" i "pancir S1", kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova "repelent".

Vježba "Vihor 2024" je, između ostalog, prilika da za prikaz rada modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su i izviđačka bespilotna letjelica "pegaz", dron malog dometa "vrabac", naoružana bespilotna letjelica kratkog doleta "senka", kiler dron "osica", naoružani dron "obad", kao i naoružani mini-kvadrikopter "komarac".