latinica  ћирилица
17/04/2024 |  19:30 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Na suđenju i tužiocima neugodno, jer nemaju dokaza, kategorična Dodikova i Lukićeva odbrana (VIDEO)

U montiranom političkom procesu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktor Službenog glasnika Srpske Miloš Lukić, uz podršku zvaničnika i građana, danas ponovo u Sudu BiH.
Proces protiv Dodika i Lukića - Foto: RTRS
Proces protiv Dodika i LukićaFoto: RTRS

U predmetu zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, svjedočili su dvoje bivših direktora Službenog glasnika, čime je saslušanje svjedoka Tužilaštva i okončano.

Baš kao i jedini preostali svjedok Tužilaštva na posljednjem ročištu – inspektor SIPA Dragan Kremenović i današnji svjedoci, svjedočili su samo ono što se i ranije znalo – zakonske procedure objave akata u Službenom glasniku Srpske.

Advokati jasni – još dva nepotrebna saslušanja tužilaca čiji su iskazi bili u suprotnosti sa optužnicom i još jedna potvrda simulacije političkog suđenja.

Da kvantitet ne znači nužno i kvalitet, još jednom je potvrđeno. Četiri tužioca i još četiri tužilačka stručna saradnika ponovo su se propisno obrukali. Nakon što su na prošlom ročištu najavili četiri inspektora SIPA saslušali samo jednog – i njega, nepotrebno, na okolnosti tek proceduralnih radnji, danas su isto ponovili sa bivšim direktorima Glasnika.

Na toj funkciji, kao vršilac dužnosti Vladimir Јanković proveo je samo dva dana. Razloga je više, a ni jedan koji bi mnogobrojnom tužilačkom timu i optužnom aktu išao u prilog.

Saslušanje Јankovića trajalo je manje od deset minuta. Milke Devušić koji minut duže. Kao službenik Glasnika upravljanje Ustanovom preuzela je po Јankovićevoj preporuci.

Njen privremeni mandat trajao je dok Vlada nije imenovala Miloša Lukića. Devušić je samo tumačila, zakonom propisani interni obrazas Službenog glasnika, koji je dokaz o uključenosti zaposlenih u radne zadatke. I ni riječi o navodnim inkriminisanim radnjama, koje bi išle u korist optužnog akta.

I sami tužioci bili su bez, za proces koji zastupaju, konstruktivnih pitanja. Dopunjavali su neuspješno jedni druge, što je zasmetalo čak i sudiji Seni Uzunović, pa ih je opominjala.

Za to vrijeme, predsjednik Srpske čitao je knjigu. A onda tužiocima poručio kako u Glasniku ne bi mogli da rade, jer se u toj instituciji poštuju zakoni i procedure. Nakon ročišta je ponovio kako je i ovaj proces dokaz da je BiH kolonija.

- Ne znam da li je korisno sada da mi to uopšte prekinemo. Mislim da trebamo ići do kraja i da pokažemo potpuni besmisao. Kako god i koliko god neko bio motivisan politički ili na neki drugi način, nacionalno, ne može da pobije baš toliko činjenica - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pokušaj inkvizicije i tragikomedija od procesa – tako je Miloš Lukić prokomentarisao današnje ročište.

- Vidimo svu tragi- komediju ovog nastupa. Na kraju, svima će biti jasno, da je proces vođen zbog ljudi koji predstavljaju srpski narod - rekao je Lukić.

Ni iskusni advokati nemaju drugačije mišljenje. Riječ je kažu o simulaciji suđenja iza kojeg se krije politika.

- Ovo je čista politika i tu se kroz krivični postupak pokušavaju riješiti neki politički problemi u funkcioniranju BiH na način koji nije primjeren. To se radi u Parlamentu to se radi na izborima, a ne sa fingiranim krivičnim postupkom koga u stvari nema - smatra Anto Nobilo advokat i član tima odbrane predsjednika Republike Srpske.

Zbog toga je, kažu, i tužiocima neugodno. Faktički proces je na kraju dokaznog postupka optužbe – a da nije dokazana navodna inkriminisana radnja. Ne očekuju to ni na osnovu predloženih materijalnih dokaza. A predložili su ih tužioci čak 60. Između ostalog i Dejtonski sporazum. No tu će tek kažu, tužioci da otvore pandorinu kutiju.

- Uključujući i problem koji ima Tužilaštvo a to je originalna verzija Aneksa 10 na Dejtonski sporazum koji oni očigledno nemaju pa ćemo vidjeti kako će riješiti tu situaciju - ističe advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske.

Goran Petronijević predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava rekao je da će drugi dio postupka otvoriti Pandorinu kutiju iz koje će shvatiti da su pucali sami sebi u nogu otvaranjem ovog postupka.

- Јer u nastavku postupka će ih očekivati odgovori na sva ova pitanja koja oni stavljaju pod tepih i pitanje visokog predstavnika, pitanja njegovog izbora i ovlašćenja i tako dalje - dodao je Petronijević.

I kroz materijalne dokaze tužioci će, između ostalog, opet dokazivati elementarne zakonom propisane procedure, koristiti novinarske članke, koje kao dokaze sudska praksa ne poznaje.

Advokat Miljkan Pucar naveo je da bi za Tužilaštvo bilo najbolje da ne pravi dalje farsu, već da povuče ovu optužnicu.

Glavni pretres protiv predsjednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika zakazan je za 29. april za kada je Tužilaštvo najavilo predočavanje već spomenutih materijalnih dokaza. A potom sa svojim svjedocima i dokazima u sudnicu stupaju pravni timovi Dodika i Lukića.