latinica  ћирилица
17/04/2024 |  20:56 ⇒ 22:12 | Autor: TANЈUG

Grajf: Cilj rezolucije o Srebrenici plasiranje lažnih vijesti, nije bilo genocida

Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine, izjavio je večeras da strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici ljeta 1995. ni na koji način ne može biti okvalifikovan kao genocid i da usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN neće nikome donijeti ništa dobro.
Gideon Grajf - Foto: RTRS
Gideon GrajfFoto: RTRS

Grajf je, u izjavi Tanjugu, ocijenio da je inicijativa za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN vještački korak koji za cilj ima plasiranje lažnih vijesti u svijet i da govori o nečemu do čega nije došlo.

- Moramo biti veoma naučni kada opisujemo istoriju. Ne možemo promijeniti činjenice. Moramo biti lojalni realnosti. Došlo je do zločina, naravno. Cilj te inicijative je politički pokušaj da se prepravi istorija i ne bi trebalo da prihvatimo to - rekao je Grajf.

On je citirao rečenicu iz konvencije Ujedinjenih nacija, koja glasi: "Genocid je niz aktivnosti čija je namjera da se izvrši etničko čišćenje".

- Ništa od karakteristika navedenih u toj rečenici iz konvencije UN ne može biti primijenjeno. Samim tim do genocida nije došlo. Ne možete se igrati terminima... Morate raditi u skladu sa onim što odgovara realnosti. Moja komisija je dvije godine radila prije nego što došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid - kategoričan je Grajf.

On je je ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti samo do produbljivanja konflikta i krvoprolića umjesto do mira i da neće donijeti nikome ništa dobro ni Balkanu, ni čovečanstvu.