latinica  ћирилица
17/04/2024 |  22:10 ⇒ 18/04/2024 | 12:44 | Autor: RTRS

Cvijanović: Rezolucija o Srebrenici nije prošla zakonom propisane procedure (VIDEO)

Glavni indikator potencijalne destabilizacije jeste invazivna bošnjačka politika svojatanja BiH i zajedničkih institucija, poručila je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, gostujući u Teleringu. Riječ je, kaže, o tendencioznim namjerama potpomognutim stranim mešetarima. Rezolucija o Srebrenici, objašnjava, nije prošla zakonom propisane procedure, čime je BiH zaobišla vlastite institucije.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Na snazi je kontinuirano svojatanje zajedničkih institucija i grubo kršenje Ustavom propisanih procedura, jasna je srpski član Predsjedništva BiH. Cvijanovićeva naglašava da rezolucija o Srebrenici nikada nije dospjela na dnevni red sjednice Predsjedništva, samim tim, kaže, nije i ne može biti zvanični stav BiH.

- Dođe jedan član Predsjedništva i kaže ambasadoru, ja sam rekao da može, pa ko si ti? Nije ovo nikakva rezolucija, to što je aminovao Bećirović i Lagumdžija bio neko tamo ko odrađuje taj posao, ovo je nešto što je kreirano od strane drugih, nešto što pokušavaju da bar na jednom pitanju naprave most između SAD-a i muslimanskog i arapskog svijeta - rekla je Cvijanovićeva.

Orkestrirana kampanja zapadnih sila, paralelno se vodi i protiv Srbije, naglašava Cvijanovićeva.

Kaže da se prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope kosi sa svim propisanim načelima pomenute organizacije. Osim kolektivnog licemjerstva, na snazi je i nepoštovanje već dogovorenih obaveza međunarodnog prava.

- Što se tiče BiH u ovom postupku, njenog odlučivanja o prijemu Kosova, koje nije nezavisno, po odlukama koje smo vidjeli i stavovima koje smo definisali, dakle ne treba da se glasa za nikakvu odluku te vrste, ova država nije priznala nezavisnost Kosova i bilo bi apsurdno i povlačilo bi određenu odgovornost da se neko usudi da glasa mimo onoga što su stavovi države - smatra ona.

Cvijanovićeva podsjeća da će se na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske naći vlastiti izborni zakon i da se u Srpskoj neće poštovati izmjene nelegitimnog Kristijana Šmita koji, ističe, predstavlja jednu od direktnih kočnica na evropskom putu.

- On nema prava da nameće zakone i donosi, zato što on treba da se ponaša onako kako to propisuje izvor prava, to je međunarodni ugovor i Aneks 10, a ne kako to definišu neki politički pamfleti i samozvana tijela u vidu PIK-a koje su političke odluke. U vrijeme kada postižemo rezultate, kada dobijamo nagradu, bar tu odluku o pristupnim pregovorima, mada nema datuma, da neki Šmit dođe i kvari te odnose - kaže Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je pozvala građane da se okupe u četvrtak na Trgu Krajine odakle će biti poslana nedvosmislena poruka srpske sloge i jedinstva. Naglašava da Srbi jasno i glasno odbijaju da budu potlačeni i potisnuti i da će braniti Srpsku, njen integritet i slobodu.