latinica  ћирилица
18/04/2024 |  07:44 ⇒ 07:46 | Autor: SRNA

Banjaluka: Međunarodni festival "Dječije carstvo"

Osamnaesti Međunarodni festival dječije poezije "Dječije carstvo" počeće danas u Banjaluci i uz brojne sadržaje trajaće do 3. maja.
Festival "Dječije carstvo" (foto: facebook.com/kult.art) -
Festival "Dječije carstvo" (foto: facebook.com/kult.art)

Iz Udruženja "Kultart", organizatora Festivala, saopšteno je da je ove godine pristiglo više od 4.000 radova oko 3.000 učesnika.

Na Festivalu učestvuju djeca iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i BiH, odnosno Republike Srpske i fBiH, a stručni žiri u kojem su Slobodan Stanišić, Tode Nikoletić i Јovo Čulić izabrao je 73 finalista.

U 19.30 časova u Kulturnom centru Banski dvor biti dodijeljena nagrada "Princeza dječijeg carstva" Mirjani Bulatović i upriličen performans u njenu čast, dok je
u petak, 19. aprila sa početkom u 12.00 časova zakazano finale Festivala u Gradskom pozorištu "Јazavac".

Žiri će dodijeliti i dodatne nagrade, po jednu prvu, dvije druge i tri treće nagrade u mlađoj i starijoj kategoriji, a proglasiće i apsolutnog pobjednika Festivala - malog princa ili malu princezu "Dječijeg carstva".

U okviru programa Festivala 27. aprila sa početkom u 12.00 časova u Parku Petar Kočić biće organizovano pletenje vjenčića od vrbovog pruća, dok je 3. maja u 12.00 časova u ovom parku predviđeno ukrašavanje vaskršnjih jaja.

Gosti Festivala su pored Todeta Nikoletića i Pop D. Đurđev, Goran Novakov, Miroslav Kokošar Јovo Čulić, Vid Vukelić Vicko i Mirjana Bulatović, kao i tradicionalni gost Branimir Rosić, muzičar, animator i voditelj dječjih emisija iz Novog Sada.

Oni će posjetiti neke osnovne škole u Banjaluci i Laktašima i družiti se sa djecom.