latinica  ћирилица
18/04/2024 |  08:53 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Berjan: Ambasador se ne može postaviti iznad BiH

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan izjavio je da se jedan ambasador ne može postaviti iznad BiH i bez saglasnosti Predsjedništva BiH, a pod mentorstvom bošnjačkih političkih elita i dijela međunarodne zajednice, "u ime BiH" pokretati inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Siniša Berjan - Foto: RTRS
Siniša BerjanFoto: RTRS

Berjan je Srni rekao da način nametanja ove rezolucije predstavlja čin pravnog nasilja i grubo kršenje Ustava BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i uzurpiranje nadležnosti, jer se tročlano Predsjedništvo BiH nije izjašnjavalo o nametnutoj rezoluciji iako je ova institucija zadužena za spoljnu politiku.

- Sasvim je jasno da je ovo jedan pažljivo planiran i dirigovan proces, uperen protiv srpskog naroda. Zašto se ne pominje više od 3.000 srpskih žrtava iz istog područja, zašto se o tome ćuti? Ova rezolucija, čije je usvajanje u Generalnoj skupštini UN predloženo poslije skoro 30 godina od završetka rata, neće donijeti ništa dobro ionako krhkoj BiH. Naprotiv, produbiće jaz između konstitutivnih naroda, posebno Srba i Bošnjaka - naglasio je Berjan.

On je poručio da stradalnički i slobodarski srpski narod nikada neće prihvatiti etiketiranje i kvalifikacije koje bošnjačka strana pokušava da nametne u saradnji sa nekim svjetskim centrima moći.

- Kao odgovor potrebno je naše jedinstvo i mobilizacija svih raspoloživih resursa da se političkim sredstvima suprotstavimo državama koje traže usvajanje ove rezolucije - istakao je Berjan.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništva BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.