latinica  ћирилица
18/04/2024 |  09:00 ⇒ 10:21 | Autor: RTRS

Vuković: Projekat unitarizacije BiH u završnoj fazi (VIDEO)

Projekat unitarizacije BiH je u završnoj fazi i ako ona uspije, to će biti loše po BiH jer će doći do njenog raspada i dezintegracija kao što se desilo u bivšoj Јugoslaviji, rekao je Drago Vuković, sociolog i redovni profesor Univerziteta Istočno Sarajevo.
Drago Vuković i Vitomir Popović - Foto: RTRS
Drago Vuković i Vitomir PopovićFoto: RTRS

Kako je naglasio u našem Јutarnjem programu, glavni zagovornici unitarizacije i rezolucije o Srebrenici su kvazi građanski političari kao što su Lagumdžija, Komšić i Konaković koji je izjavio da Srbi rade pogrešno kada su u pitanju reakcije na rezoluciju o Srebrenici.

Vuković ističe da je Srpska u teškom položaju ne samo zbog rezolucije o Srebrenici već i i zbog političkog terora međunarodne zajednice.

- Zato se institucije Srpske i svi politički akteri bore protiv sve ga što se trenutno dešava, a današnji miting u Banjaluci će pokazati snagu naroda protiv napada na institucije Srpske - tvrdi Vuković.

Profesor Pravnog fakulteta Unuverziteta u Banjaluci Vitomir Popović istakao je da se trenutna politička situacija može uporediti sa 90-tim godinama prošplog vijeka kada se nakon raspada Јugoslavije srpski narod našao u nezgodnoj poziciji da od konstitutivnog naroda bude sveden na nacionanu manjinu u otcijepljenim republikama.

- Јedino što je tada Srbima preostalo je da se organizuje i krenu u osnivanje sopstvene države. Put je tada bio mnogo trnovit i može se porediti s onim što se dešava danas, s tim da smo sada u boljoj poziciji jer imamo državu, pouke od ranije i nacionalne ciljeve - kaže Popović.

Popović je naveo da je nastala i velika kriza u okviru međunarodnog poretka i prava jer velike zemlje ne poštuju rezolucije Savjeta bezbjednosti.

- U UN-u se pokušavaju nametnuti stavovi o genocidu kojeg, dokazano je, nije bilo u Srebrenici mijenjanjem načina glasanja, a dovodi se u pitanje i uloga Savjeta Evrope čije je postojanje izgubilo svaki smisao - tvrdi Popović.