latinica  ћирилица
18/04/2024 |  11:18 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Nuždić: Narodna skupština da usvoji izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici (VIDEO)

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić predložio je da Narodna skupština Srpske usvoji izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše, da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.
Viktor Nuždić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Viktor NuždićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Obrazlažući ovaj izvještaj u parlamentu Republike Srpske, Nuždić je naveo da je Narodna skupština Srpske 14. avgusta 2018. godine svojim zaključcima odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine koji je sačinjen 2004. godine.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske pomenuti izvještaj odbacila smatrajući da je sačinjen pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Nuždić je istakao da je Vlada Republike Srpske u svojim zaključcima podržala stavove iznesene u izvještaju Nezavisne međunarodne Komisije, te potvrdila da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i neprihvatljiv, te se ne može prihvatiti.

- Vlada Republike Srpske tu kvalifikaciju trajno odbacuje, imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga, ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 do 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000, a od kojih je jedan broj bio razmijenjen - rekao je Nuždić.