latinica  ћирилица
18/04/2024 |  11:41 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Dodik: Nije tačno da je u Srebrenici počinjen genocid (VIDEO)

Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvijek odnosila kao prema mjestu gdje je počinjen zločin, ali nije tačno da je počinjen genocid jer definicija genocida nije ispunjena ni u dijelovima u Srebrenici, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Nije bilo genocida u smislu kako to poznaje definicija u međunarodnom pravu ili ona koja je napisana u Ujedinjenim nacijama. O tome govore relevantni stručnjaci koji se time bave. Postoje ljudi koji misle da u Srebrenici nije počinjen genocid. S druge strane, sa bošnjačke i dijelom međunarodne zajednice postoje stalno nastojanja da se to nametne kao normalno i da se zabrani da se o tome govori. Nema na svijetu genocida u kojem je zabranjeno da se govori - dodao je Dodik tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske gdje je u toku rasprava o zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dodik je rekao da nije tačno da je Srbija presuđena za genocid i da nije spriječila genocid.

- Tačno je utvrđeno da Srbija nije kreirala i nije organizovala genocid i to je tačno. Ono što je tačno jeste da se pod snažnim lobiranjem kreirala atmosfera te priče - naveo je predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske dodao je da u Srebrenici nisu ispunjene elementarne stvari vezane za genocid.

- Najveća imena koja se bave ovom temom su rekla da nije bilo genocida. Imamo pravo da mislimo na koji način ste vi izlobirali i upotrijebili međunarodne mehanizme da do ovog dođe. Da je bilo pameti, onda smo trebali da pristanemo, prije bilo kakvih sudskih presuda, na Nezavisnu međunarodnu komisiju sastavljenu od najvećih svjetskih eksperata koji bi trebalo da to urade i da utvrde istinu - kaže Dodik.

Dodik je dodao da Republika Srpska nikada nije osporavala mogućnost da se svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u Srebrenici pojave pred sudovima i odgovaraju za svoja djela.

- Svi koji su potraživani oni su otišli na sud - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je ovo, upravo, reakcija na one izvještaje koji su ranije rađeni u okviru Vlade Srpske pod pritiskom OHR-a i atmosfere.

- Mi ne možemo da uđemo u to šta je presuđeno u Hagu ali se radi o tome da bošnjačka strana pokušava da to sve zloupotrijebi na način kako mi održavamo temu a kao što se zna ova tema i njena pojava u Ujedinjenim nacijama nije inicijativa nikoga iz Srpske i srpskog naroda - poručio je Dodik.