latinica  ћирилица
18/04/2024 |  12:57 ⇒ 14:10 | Autor: TANЈUG

Dačić o nacrtu rezolucije o Srebrenici: Sila sve može, borićemo se

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da nema tog genocida koje nisu počinile zemlje koje su potpisale nacrt rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i dodao da ćemo se boriti i da sila sve može.
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ivica Dačić (foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Nema tog genocida koji nisu počinile zemlje koje su potpisale rezoluciju. Sila sve može, borićemo se - rekao je Dačić povodom neformalnih konsultacijama u Njujorku po pitanju rezolucije u Srebrenici.

Kako je istakao jasno je da nije bilo koncenzusa i dodao da je juče predstavljen nulti nacrt rezolucije od strane Njemačke, Ruande i BiH.

- Sa tim da predstavnik BiH može da priča samo u svoje ime, on je predstavnik muslimana iz BiH. Da je Srbin u Njujorku, ne bi bilo ništa od ove rezolucije, jel tako? Da je Srbin u Strazburu, ne bi bilo ništa od glasanja. Kako BiH može da glasa za prijem Kosova, a očekuje da mi poštujemo njihov teritorijalni integritet i suverenitet - naglasio je Dačić.

Dačić je dodao da je rezolucija predstavljena, ali da nisu izrazili nikakvu želju za razgovorima, kao i da su mnoge zemlje iznijele protivljenje načinu na koji se ovaj tekst usvaja.

- Mislimo da o toj temi ne treba da se raspravlja, nije ni godišnjica. Time se stvara neselektivna pravda. Ne mogu samo Srbi da budu obilježeni kao genocidan narod. Šta je sa drugima? - rekao je Dačić i osvrnuo se na Holandiju koju tuže za ropstvo, a koja je podržala ovaj nacrt.

- Sve će da dođe, i Јasenovac i streljanje u Kragujevcu. Sad sve ima da dođe. Batina ima dva kraja - rekao je Dačić.