latinica  ћирилица
18/04/2024 |  13:08 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Višković: Izvještaj Međunarodne komisije vodi ka pomirenju, a ne rezolucija u UN

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada, prihvativši Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine, htjela da se dođe do istinitih podataka, što nije želja onih koji sponzorišu rezoluciju o Srebrenici u UN.
Radovan Višković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Višković je u obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske na posebnoj sjednici istakao da su Srbi doživjeli genocid i da sada oni koji su to činili sponzorišu spornu rezoluciju, dodavši da sve ovo ide na štetu bošnjačkog naroda.

- Vidjećete jednog dana da vam je ovo najveća greška. Pozivate na suživot i jedinstvo i kunete se u BiH. Ovo nije pomirenje. Pomirenje je ovaj izještaj u Narodnoj skupštini - naglasio je Višković.

On je ukazao da je Nezavisna međunarodna komisija konstatovala da je radila samostalno i bez pritisaka i da je cilj bio da se dođe do objektivnih činjenica.

- Ova komisija se obraćala institucijama u Sarajevu i tražila da dostave informacije i imena učesnika koji bi radili u Komisiji. Uvijek su dobijali negativan odgovor ili ga nije uopšte bilo - rekao je Višković.

On je istakao da je radom Komisije rukovodio Gideon Grajf, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za proučavanje Holokausta, te da je zaključak bio da se dešavanja u Srebrenici ne mogu okarakterisati kao genocid, što je jasno definisano usvojenom Konvencijom u UN.

- Ne treba da nam ovdje pričaju ono što se nekima priča. Navedite jedno stratiše muslimanskog naroda u Drugom svjetskom ratu - naglasio je Višković, reagujući na diskusiju poslanika SDA Ramiza Salkića.

On je podsjetio da su se nad zločinima muslimana nad Srbima u Drugom svjetskom ratu zgražavali čak i Nijemci, koji su pokušavali i spasiti Srbe u Podrinju.

- Tu su Garavice, Јastrebarsko, Јasenovac... Ova rezolucija o Srebrenici ima za cilj da svoju savjest operu oni koji su činili genocid. Vidite samo ko je predlagač. Upravo zemlje koje su zaista počinile genocid. Sada treba da se ostatak čovječanstva bavi Srbima kao genocidnim narodima - naveo je Višković.

On je istakao da bi Srba danas bilo 30 miliona da nije bilo stradanja u prošlom vijeku, te naveo da su Srbi kroz istoriju uvijek branili svoju kuću i porodicu i da nikada nisu išli u osvajačke ratove.

Višković je istakao da su njemački nacisti počinili strašne zločine u Drugom svjetskom ratu.

- Upravo sada oni podnose rezoluciju u UN da su Srbi genocidni. Znam pozadinu toga. Bošnjaci misle ako to donese UN onda će biti klika i povika da se ukine Republika Srpska. Neće vam proći! - naglasio je Višković.

Višković je rekao da se zbog podnesene rezolucije mijenjaju i pravila glasanja u UN samo s ciljem da se usvoji sporni dokument.

- Ovaj svijet ide u kataklizmu. Nije vam to što se dešava u svijetu genocid, a u Srebrenici jeste. Јasenovac, Brod na Drini, Јadovno, to po vama nije genocid!? Svako od ovih mjesta ima i po nekoliko puta više žrtava od Srebrenice. Srbi u Podrinju pobijeni su prije jula 1995. godine - naveo je Višković.

Ukazao je na zločine koje su pripadnici muslimanskih jedinica počinili u Kravici kada su ubijeni i žene i djeca na kućnom pragu.

- Nikada se nećemo saglasiti sa Ramizom Salkićem. Mi moramo da se danas izjasnimo o nalazu Komisije, eksperata, i to iz 10 zemalja svijeta. Riječ je o najvećim autoritetima - istakao je Višković.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske, prihvativši Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine, nije vršila reviziju istorije, već htjela da se dođe do istinitih podataka.

Višković je ukazao i na rad pravosuđa u BiH, istakavši da se u Sudu BiH Srbi presuđuju po zakonu BiH, a Bošnjaci po zakonu bivše Јugoslavije zbog blažih kazni.

- Bošnjacima se sudi kao da su pljačkali trgovačku radnju, i zbog toga su sramne presude za ubistvo djece, kao što je bio slučaj sa ubistvom dječaka Slobodana Stojanovića - naveo je Višković.