latinica  ћирилица
18/04/2024 |  13:10 | Autor: TANЈUG

Fotograf Rojtersa Mohamed Salem osvojio godišnju nagradu World Press Photo (FOTO)

Fotograf Rojtersa Mohamed Salem osvojio je prestižnu godišnju nagradu World Press Photo 2024. za fotografiju Palestinke koja drži u naručju tijelo svoje petogodišnje nećake u mrtvačnici u bolnici u Pojasu Gaze, saopštila je danas Fondacija za dodjelu te nagrade.
(foto: EPA/KOEN VAN WEEL - ilustracija) -
(foto: EPA/KOEN VAN WEEL - ilustracija)

Fotografija je snimljena 17. oktobra 2023. godine u bolnici Naser u Kan Јunisu na jugu Pojasa Gaze gdje su porodice tražile svoje najbliže koji su ubijeni tokom izraelskog bombardovanja, prenio je Rojters.

Pobjednička fotografija, koja je objavljena u novembru, prikazuje Inas Abu Maamar (36) kako jeca držeći u naručju tijelo nećake Sali prekriveno čaršafom u bolničkoj mrtvačnici.

      View this post on Instagram

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto)

Žiri je saopštio da je Salemova pobjednička fotografija "nudi istovremeno doslovan i metaforički uvid u nezamislivi gubitak".

Salem, Palestinac star 39 godina, radi za Rojters od 2003. godine, a takođe je osvojio i nagradu World Press Photo 2010. godine.

Fotograf Li-An Olvage iz Јužne Afrike osvojila je nagradu u kategorija priča godine sa fotografijama koje dokumentuju slučaj demencije na Madagaskaru.

U kategoriji dugoročnih projekata pobijedio je Alehandro Cegara iz Venecuele za seriju fotografija "Dva zida" za Njujork tajms.

Ukrajinski fotograf Јulija Kočetova pobijedila je u kategoriji otvorenog formata sa projektom "Rat je lični" u kojem je dokumentovala podatke o ratu pomoću fotografija, poezije, audio zapisa i muzike.

      View this post on Instagram

A post shared by World Press Photo Foundation (@worldpressphoto)

Žiri je odabrao pobjedničke fotografije među 61.062 prijave 3.851 fotografa iz 130 zemalja.

Fondacija nagrade World Press Photo saopštila je, objavljujući godišnje nagrade, da je važno prepoznati opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju o sukobima.

Fondacija je navela da je ubijeno 99 novinara i zaposlenih u medijima koji su izvještavali o ratu u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa od 7. oktobra prošle godine.