latinica  ћирилица
18/04/2024 |  13:44 | Autor: SRNA

Vulić: Ključno pitanje da li će poslanici gledati da pojedinac vrši njihovu ulogu

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić izjavila je danas da je ključno pitanje da li 57 članova Parlamentarne skupštine BiH ima namjeru da sjedi i gleda da pojedinac pokušava da vrši njihovu ulogu, kao dva doma parlamenta, te da li ova zemlja ima suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom, kao što piše u preambuli Ustava.
Sanja Vulić - Foto: Ustupljena fotografija
Sanja VulićFoto: Ustupljena fotografija

Vulićeva je obrazlažući predložene zaključke Kluba poslanika SNSD-a navela da je današnja sjednica sazvana na zahtjev sedam poslanika Predstavničkog doma i u skladu je sa odrebama Poslovnika jer smatraju da su ispunjeni preduslovi i hitnosti i opravdanosti.

- Svjedoci smo, nažalost, zbog uticaja inostranog faktora, da je aktuelna politička situacija u institucijama BiH veoma specifična, neobična, da smo suočeni sa pokušajima supstitucije Parlamentarne skupštine i njene ustavne zakonodavne uloge, što smatram naročito opasnim, nedopustivim i neprihvatljivim, te pozivam da o tome zauzmemo stav u skladu sa Ustavom - rekla je Vulićeva.

Ona je podsjetila da je u skladu sa odrebama Ustava BiH Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za sprovođenje odluka Predsjedništva BiH ili za vršenje funkcije po Ustavu, a da u aktuelnoj političkoj situaciji u BiH pojedinac pokušava da vrši ulogu zakonodavca i supstituira Parlamentarnu skupštinu BiH.

- Kristijan Šmit nema validnu legitimaciju relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom je imenovan za visokog predstavnika. Sve da je i ima, kao što nema, i da je visoki predstavnik, kao što nije, u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH on nema pravo da nameće i proglašava zakone ili izmjene i dopune zakona putem odluka - naglasila je Vulićeva, dodavši da Šmit niti je tumač Dejtonskog sporazuma, niti čuvar BiH i entiteta, kako se samoproglasio.

Vulićeva je naglasila da takozvanih bonskih ovlaštenja nema u Ustavu i Dejtonskom sporazumu, kao ni u zaključcima izmišljenog Savjeta za sprovođenje mira u Deklaraciji iz Sintre 1997. godine, kao ni u Zaključcima iz Bona iste godine.

- Nema nametanja zakona, ali ima termin `zajedničke institucije BiH` u oba dokumenta - rekla je Vulićeva i upitala da li je BiH demokratska zemlja koja funkcioniše na principu vladavine prava i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, ako pojedinac nameće zakon po kojem bi se sprovodili ti "slobodni i demokratski izbori i poštovala vladavina prava".

Prema njenim riječima, ako Šmitu ovo prođe, ne da BiH nije ništa od navedenog, nego nije ni kandidat za članstvo u EU, iako ima zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

- Kristijan Šmit ugrožava osnovne demokratske ustavne postulate BiH, ovog doma i Parlamentarne skupštine, evropski put BiH i sve standarde savremenih demokratija. Onda zakonodavac na nivou BiH ne sjedi ovdje u ovoj zgradi, nego u Emerika Bluma 1 /adresa OHR-a/. To je sumrak demokratije i tome se jasno mora reći - ne - poručila je Vulić.

Ona je pozvala da se odluke Kristijana Šmita proglase ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim, a institucije BiH da ih ne primjenjuju.

- Njegovi sajtovi nisu `Službeni glasnik BiH` i ne mogu se smatrati izvorom objave i važenja propisa BiH - rekla je Vulićeva, podsjećajući da je Parlamentarna skupština BiH u septembru 1997. godine donijela Zakon o službenom glasilu BiH objavljen u "Službenom glasniku BiH" 1/97 kao prvi akt te vrste.

Šef Kluba SNSD istakla je da je zabrinjavajuće da "Službeni list" objavljuje akte Kristijana Šmita koji nije Parlamentarna skupština, iako je poznato kako Parlamentarna skupština šalje akte na objavu i šta mogu uopšte da objavljjuju.

"Službeni glasnik" nije imao pravo da to objavljuje, podvukla je Vulićeva, naglašavajući da se time Parlamentarna skupština treba posebno pozabaviti i najavila da će kroz institut poslaničkih pitanja detaljno da utvrdi pravni status njegovog direktora i pet članova Upravnog odbora.

Ona je naglasila da Parlamentarna skupština treba da donese izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima će biti obuhvaćena poboljšanja integriteta izbornog procesa, kao i sastav, nadležnost i način izbora Centralne izborne komisije /CIK/.

- To treba uraditi hitno, bez odgađanja, putem ovlaštenog predlagača Savjeta ministara i postojeće Radne grupe koja je mnogo toga uradila i raspravila - navela je Vulićeva.

Ona je pozvala poslanike da to bude jedan od zaključaka današnje sjednice i rasprave, te da će se time poslati i jasna poruka i opredjeljenost za otvaranje procesa pregovaranja sa EU.

- Ali, tog pregovaranja nema bez suspendovanja Šmitove odluke, donošenja Izbornog zakona u ovoj Parlamentarnoj skupštini i legalnog postupanja `Službenog glasnika` i institucija BiH - navela je Vulićeva.

Ona je poručila da poslanici danas imaju priliku da potvrde suverenitet BiH, njeno ustavno načelo da je demokratska zemlja koja funkcioniše na principu vladavine prava i slobodnih i demokratskih izbora, zakona na nivou BiH Parlamentarne skupštine, a ne uzurpatora preko puta mosta /OHR/.

- Pozivam vas da to i uradimo uvažavajući dignitet ustavnih institucija BiH - zaključila je Vulićeva.