latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:11 | Autor: SRNA

Košarac: Okupljanje oko institucija Srpske - odgovor na napade

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da postoji narativ kod Bošnjaka i međunarodnog faktora u kontinuiranoj borbi protiv Republike Srpske, interesa srpskog naroda i da to postaje politički vulgarno, te naglasio da je najbolji odgovor na to okupljanje oko institucija Srpske i njenog ustavnog kapaciteta.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Postoje pojedinci koji bez zvaničnih stavova i odluka institucija u BiH proklamuju neke ideje zasnovane na "Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića i vjerujem da ta borba protiv Srpske ne jenjava, samo se koriste različite vrste alata - rekao je Košarac.

On je podsjetio na niz odluka Ustavnog suda BiH koje su bile usmjerene protiv Republike Srpske, na odluke visokih predstavnika, odluke nelegitimnog /visokog predstavnika/ Kristijana Šmita, te različite napade političkog Sarajeva na ustavni kapacitet Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, najavljena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN je klasična podvala s ciljem da bude satanizovan srpski narod i da se uđe u konačni obračun sa Republikom Srpskom.

- Sponzor takve aktivnosti su upravo određene strukture iz inostranstva, ali i lideri političkih struktura iz Sarajeva. To kontaminira naše odnose. Očigledno da Bošnjaci ne žele sa nama ništa, a kad mi kažemo da ne želimo sa Bošnjacima da dijelimo BiH, onda smo mi problematični - napomenuo je Košarac.

On smatra da će Republika Srpska imati kvalitetne odgovore zasnovane na politikama njenih institucija, u skladu sa Ustavom.

- Najbolji odgovor je da se okupimo oko institucija Republike Srpske, njenog ustavnog kapaciteta i mislim da će narod na večerašnjem mitingu pokazati da ne odustaje od Republike Srpskle - istakao je Košarac.

Košarac je nazvao zabrinjavajućim poruke lidera opozicije da je riječ o "Dodikovom skupu", navodeći da je to skup srpskog naroda, sa namjerom da se odbrani ustavni kapacitet Srpske.