latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:15 | Autor: RTRS

Poreska uprava: Dostava računa za porez na nepokretnosti i putem mejla

Poreska uprava Republike Srpske pustila je u funkciju novu uslugu "eSaglasnost", putem koje sada i elektronski mogu dati saglasnost za dostavu računa za porez na nepokretnosti mejlom.
Goran Maričić (Foto: Poreska uprava Srpske) -
Goran Maričić (Foto: Poreska uprava Srpske)

- Pristup ovoj novoj elektronskoj usluzi, čiji je cilj da se obveznicima poreza na nepokretnosti olakša izvršavanje njihovih poreskih obaveza, ali i da se smanje troškovi, moguć je putem internet stranice Poreske uprave Srpske, gdje se u gornjem lijevom uglu početne strane nalazi prozorčić pod nazivom `eSaglasnost` - rekao je direktor Poreske uprave Goran Maričić, saopšteno je iz Uprave.

On je naveo da je procedura veoma jednostavna i klikom na "eSaglasnost", te potom unosom podataka sa jednog od svojih poreskih računa, poreski obveznik može da aktivira ovu novu uslugu i da preuzme i popuni elektronski obrazac Saglasnosti za dostavu poreskih računa putem elektronske pošte.

Nakon toga, na svoju mejl adresu koju je naveo za dostavu poreskih računa, obveznik dobija pristupni kod za verifikaciju i počinje da koristi uslugu "eSaglasnost".

Maričić navodi da Poreska uprava Republike Srpske i ovim putem poziva poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti u Srpskoj da iskoriste mogućnost elektronskog davanja saglasnosti za dostavljanja poreskih računa na adresu elektronske pošte i tako jednostavnije i brže izvršavaju svoje obaveze.

Ova usluga Poreske uprave, navodi Maričić, nastavak je aktivnosti na pojednostavljenju procedura i digitalizaciji procesa u ovoj instituciji kako bi poreski obveznici na lakši, brži, jednostavniji i jeftiniji način izvršavali svoje poreske obaveze, odnosno da Poreska uprava Srpske bude još efikasniji servis građana.

- Ova mogućnost posebno je korisna za poreske obveznike-vlasnike nepokretnosti iz Republike Srpske, koji žive ili rade u inostranstvu, a koji davanjem potrebne saglasnosti svoje poreske račune mogu dobijati na mejl adresu, te pravovremeno izmiriti svoje obaveze i na taj način izbjeći eventualne sankcije - naveo je Maričić.