latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:17 | Autor: SRNA

U funkciji nova elektronska usluga za vlasnike nepokretnosti u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske pustila je u funkciju novu elektronsku uslugu "e-saglasnost", koja omogućava vlasnicima nepokretnosti elektronsko davanje saglasnosti za dostavljanje poreskih računa na mejl i da tako jednostavnije i brže izvršavaju svoje obaveze.
Poreska uprava Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava SrpskeFoto: RTRS

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić pozvao je poreske obveznike - vlasnike nepokretnosti u Srpskoj da iskoriste ovu mogućnost, saopšteno je iz ove uprave.

Maričić je rekao da se novoj elektronskoj usluzi, čiji je cilj da se obveznicima poreza na nepokretnosti olakša izvršavanje poreskih obaveza i smanjenje troškova, može pristupiti putem internet stranice Poreske uprave Republike Srpske, gdje se u gornjem lijevom uglu nalazi prozorčić pod nazivom "e-saglasnost".

On je naveo da je procedura veoma jednostavna i da klikom na "e-saglasnost", te potom unošenjem podataka sa jednog od svojih poreskih računa, poreski obveznik može da aktivira ovu uslugu i da preuzme i popuni elektronski obrazac saglasnosti za dostavu poreskih računa putem mejla.

Korisnik nakon ovih radnji na svoj mejl, koji je naveo za dostavu poreskih računa, dobija pristupni kod za verifikaciju i počinje da koristi uslugu "e-saglasnost".

Ova usluga Poreske uprave je, naveo je Maričić, nastavak aktivnosti na pojednostavljenju procedura i digitalizaciji procesa u ovoj instituciji, s ciljem da poreski obveznici na lakši, brži, jednostavniji i jeftiniji način izvršavaju svoje poreske obaveze, odnosno da Poreska uprava Republike Srpske bude još efikasniji servis građana.

- Ova mogućnost je posebno korisna za poreske obveznike - vlasnike nepokretnosti iz Republike Srpske koji žive ili rade u inostranstvu, a koji davanjem potrebne saglasnosti svoje poreske račune mogu dobijati na mejl, te pravovremeno izmiriti svoje obaveze i na taj način izbjeći eventualne sankcije - ukazao je Maričić.