latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:29 | Autor: sputniknews.com

Brnabić: Zabrinjavajuća vijest o jačanju trupa NATO u BiH i na KiM

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zabrinjavajuća poruka komandanta NATO za Evropu Kristofera Kavolija koji je najavio slanje dodatnih snaga na Kosovo i Metohiju i Bosnu i Hercegovinu.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

Na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da upravo NATO snage guraju rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i da znaju da će usvajanje eventualno takve rezolucije na Generalnoj skupštini u Ujedinjenim nacijama izazvati dodatne podele i nestabilnosti u BiH.

- Bez obzira na to i na to što će tako nešto biti praktično podrivanje mira i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu ili na cijelom Balkanu, oni ne odustaju od toga, ne žele čak ni da odlože, ne žele da daju šansu dijalogu, već guraju to, a sa druge strane akumuliraju trupe kako bi valjda spriječili neku eskalaciju - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da se eskalacija sprječava dogovorom, razgovorom, davanjem šanse dijalogu.

- Nemojte da gurate stvari na silu, nemojte da pravite presedane koji će sutra koristiti svi ostali da dodatno destabilizuju svet. Umesto što mislite da ste veliki, silni, moćni, da vam se sve može, da nikakva pravila, procedure, zakoni i povlastice ne važe za vas, a da možete sve da rešite trupama, oruđem i nasiljem. Nije dobra poruka", konstatovala je Brnabić.

Ona je istakla da još ima vremana i da se nada da će čuti poruku da ipak moraju da pokušaju da naprave neki dogovor i konsenzus unutar Bosne i Hercegovine, da prije svega moraju da ispoštuju instituciju Predsjedništva BiH, da ne podrivaju i direktno idu suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu te zemlje.

- I ne znam šta očekuju da bude rezultat toga, osim što očigledno da u stvari ipak znaju da će to podrivati stabilnost, zato što onda sada odgovaraju na to ne dialogom, već trupama. Tužno - konstatovala je Brnabić.

Ocijenila je da će biti presedan ako uspiju da proguraju rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

- Tada će otvoriti Pandorinu kutiju. Nakon toga, Bog neka im je svima na svijetu u pomoći šta će to izazvati - poručila je Brnabić.