latinica  ћирилица
18/04/2024 |  14:49 ⇒ 15:01 | Autor: SRNA

Todorović: Dodik inicijator razgovora i dogovora

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović izjavio je da je evidentno da je u prethodnom periodu nakon dogovora domaćih političara u BiH uvijek uslijedila neka intervencija međunarodnog faktora, dok je inicijator razgovora i dogovora bio predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Srđan Todorović - Foto: RTRS
Srđan TodorovićFoto: RTRS

- Dodikova je namjera kao legitimnog predstavnik srpskog naroda da se dogovora sa predstavnicima druga dva naroda i da se nađe kompromis o određenim pitanjima - rekao je Todorović.

On je istakao da Dodik obavlja svoju ustavnu i političku obavezu kao izabrani predstavnik građana Srpske, te brani poziciju Srpske u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Ni Dodik ni poslanici u Narodnoj skupštini niti su niti će odlučivati niti će raditi bilo šta što nije u skladu sa ustavima Srpske i BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma - poručio je Todorović komentarišući saopštenje Ambasade SAD u BiH u kojem se navodi da su za krizu u BiH krivi domaći politički lideri, a naročito predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Todorović je rekao da nametanja zakona i prikazivanje domaćih političara da nisu u kapacitetu da se sami dogovore imaju za cilj da se opravda uloga i potreba postojanja visokog predstavnika i međunarodnog faktora u BiH.

- Potpuno je vidljivo da je to vještačka priča - ocijenio je Todorović.

On je dodao da ne vidi ništa sporno u zakonima o kojima se raspravlja danas na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, jer je riječ o dokumentima koji su u okviru nadležnosti Narodne skupštine i Ustava Srpske.