latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:02 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Banjac: Šmit odgovoran za destabilizaciju, a ne Dodik

Poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da je destabilizacija počela kada je Kristijan Šmit došao u BiH bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, čime je prekršen Dejtonski mirovni sporazum, te da predsjednik Srpske Milorad Dodik nije krivac za političku krizu.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Komentarišući saopštenje američke Ambasade u kojem se navodi da su za krizu u BiH krivi domaći politički lideri, a naročito predsjednik Srpske, Banjac je upitao zašto se onda pokušava gurati rezolucija o Srebrenici koja unosi nacionalne nemire unutar BiH.

Banjac je istakao da u Srebrenici nije bio genocid i to je odgovor na rezoluciju koju u Generalnu skupštinu UN guraju Njemačka i Ruanda, a pogotovo Njemačka koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata počinila ogromne zločine.

- To je fokus svega, jer na konstataciju SAD i nekih zemalja iz EU da smo mi, odnosno predsjednik Srpske Milorad Dodik glavni krivac, postavljam pitanje zašto gurate rezoluciju i unosite nacionalni nemir unutar BiH, a pogotovo kada je riječ o Srbima koji su toliko stradali u Drugom svjetskom ratu - poručio je Banjac za Srnu.

Prema njegovim riječima, američka Ambasada svojim potezima onemogućava domaćim političarima da se dogovore i tako vrši destabilizaciju cijelog prostora.

On smatra da se i EU pogubila, dok Republika Srpska opet pokušava da se dogovori, iako je inicirana rezolucija o Srebrenici, nametnute izmjene Izbornog zakona jednog turiste Šmita i govore da imovina ne pripada entitetima.

- Pokušavamo sve vrijeme da se dogovorimo, da stabilizujemo ovo područje i dogovorimo sa partnerima iz Federacije i kada dođemo do nekog dogovora, oni se umiješaju i naravno onda dogovora nema - zaključio je Banjac.