latinica  ћирилица
18/04/2024 |  15:51 ⇒ 23:06 | Autor: SRNA

Optužnica protiv Vasvije Vidović zbog skrivanja telefona Debeveca

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevskog advokata Vasvije Vidović /70/ koja je počinila krivično djelo sprečavanje dokazivanja jer je prikrila mobilni telefon optuženog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.
Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila krivično djelo spriječavanje dokazivanja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Vidovićeva 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Agencije za istrage i zaštitu u Istočnom Sarajevu, pozvana od strane osumnjičenog i uhapšenog Debeveca, da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protivpravnih radnji, a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić Osmica uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i krivotvorili službene isprave.

Istraga u odnosu na Debeveca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti spolova.

Mjere zabrane su im određene sredinom marta.