latinica  ћирилица
18/04/2024 |  20:11 ⇒ 22:20 | Autor: TANЈUG

Haos na aerodromima u Dubaiju (VIDEO)

Turisti koji su usljed apokaliptičnih poplava u Dubaiju ostali zaglavljeni na glavnim aerodromima grada ostaju bez hrane i vode, dok satima čekaju na informacije i podršku u nastalom haosu u jednom od najprometnijih svjetskih transportnih centara.
Dubai (foto:EPA-EFE/ALI HAIDER) -
Dubai (foto:EPA-EFE/ALI HAIDER)

Oko 290 letova do i od Međunarodnog aerodroma Dubai je juče otkazano, a odloženo je još 440 letova, nakon rekordnih padavina i poplava u zalivskim državama u kojima je stradalo 20 ljudi.

Putnici navode da čekaju satima na dva velika aerodroma i da im je pruženo malo informacija i podrške.

Teško im je da nabave hranu, koje je ponestalo i u djuti-fri šopovima na areodromima, kao i raznim potrepštinama za djecu i bebe, kojih je mniogo među putnicima. 

Nazapamćene padavine primorali su Međunarodni aerodrom Dubai, drugi najprometniji u svijetu, da preusmjeri desetine dolazećih i otkaže brojne letove.

- Emirati, velika međunarodna aviokompanija sa sjedištem u Dubaiju, suspendovala je čekiranje putnika koji polaze iz Dubaja do četvrtka zbog "operativnih izazova" usljed lošeg vremena.

- Svi smo zaglavili na ovom aerodromu sa lošim resursima, ovdje su stotine ako ne i hiljade ljudi. Morali su da otvore djuti-fri kako bi mogli nešto da pojedemo, ali sada i toga ponestaje - žali se putnik miz Velike Britanije.

Ljudi spavaju na podu čekaonica, svuda su omoti od hrane i sve je "prilično prljavo", navode na društvenim mrežama.

- Mislim da je bilo gore nego što je bilo ko očekivao, sistem unutar aerodroma se potpuno raspao, a Emirati koje smatram jednom od najboljih aviokompanija nemaju osoblja, nemaju informacija, koordinacije, profesionalizma, brige, nema planiranja katastrofe... Čudno je, velike kompanije obično planiraju takva dešavanja - kritikauje putnik iz Australije.

- Putnici su vikali i bunili se na info-pultu, osoblje se nigdje nije moglo vidjeti. Јezivo je, stisnuti smo poput životinja, ovo je opasno i nehumano. Ovo je apsolutno nepodnošljivo - rekla je putnica iz Holandije. 

- Ovdje smo već 13 sati. Nema hrane. Nema objekata u kojima nam je rečeno da budemo - navodi bračni par iz Škotske.

- Neka mjesta su metar i više pod vodom, hiljade domova je poplavljeno. Urušeni su putevi sa automobilima koji su propali. Mnogi tržni centri su prokišnjavali - navodi Britanac koji ovdje živi već deset godina.

Na snimcima iz centra Dubaja vide se desetine potopljenih vozila na dijelu autoputa Šeik Zajed, kao i duge saobraćajne gužve na drugim mjestima autoputa sa 12 traka. Iako su se preteći oblaci razišli,  mnogo toga je još pod vodom, a infrastruktura je urušena.

U utorak su Ujedinjeni Arapski Emirati pretrpjeli najveće padavine otkako je počelo bilježenja podataka prije 75 godina. Nacionalni meteorološki centar je objavio da je na Hatm al Šaklu, u emirate Al Ain za manje od 24 sata palo 254,8 mm kiše.