latinica  ћирилица
18/04/2024 |  21:08 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Rusija: Sramotno glasanje za članstvo Prištine u Savjetu Evrope

Glasanje za pozivanje Kosova u članstvo je Savjeta Evrope sramota je za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije (foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Glasanje za podršku Kosovu je sramota za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, koja je potvrdila svoju posvećenost obezvređivanju međunarodnih pravnih normi i rušenju temelja međudržavnih odnosa u Evropi - istakla je portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ona je istakla da je samoproglašeno Kosovo potpuno nespremno za članstvo u Savjetu Evrope i da nema pravo na to, jer se, prema povelji, u organizaciju primaju samo nezavisne države, što samoproglašeno Kosovo nije.

- Istovremeno, nije bilo jednoglasnosti među poslanicima. Mišljenja su bila podijeljena čak i među delegacijama onih zemalja koje su svojevremeno priznale "nezavisnost" Kosova. To ukazuje da na kontinentu još uvijek postoje zdrave snage sposobne da se odupru nepromišljenim pristalicama "kosovskog projekta" i njihovoj neprincipijelnoj politici - zaključuje se u komentaru.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ranije je odobrila preporuku da se samoproglašeno Kosovo pozove u članstvo Savjeta Evrope. Glasanje je obavljeno na plenarnom sastanku u Strazburu, odobrenje je usvojeno sa 131 glasom za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Konačna odluka o članstvu ostaje na Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.