latinica  ћирилица
19/04/2024 |  06:42 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Radio-televizija Republike Srpske obilježava 32 godine postojanja (VIDEO)

Radio-televizija Republike Srpske obilježava 32 godine postojanja.
Radio televizija Republike Srpske - Foto: RTRS
Radio televizija Republike SrpskeFoto: RTRS

Televizija Republike Srpske počela je s radom 19. aprila 1992. godine. Toga dana emitovan je prvi Dnevnik iz banjalučkog studija.

Kanal "S" sa Pala počinje emitovanje programa 6. maja 1992. godine kada je emitovan prvi Dnevnik iz tog studija. Tako sve do 31. decembra 1993. kada je uspostavljen zajednički sistem prenosa i emitovanja programa Srpske radio-televizije.

U stvaranje ideje koja se od 1999. godine zove Radio-televizija Republike Srpske mnogi su utkali život. Bili smo uz građane u najtežim trenucima a u godinama nakon rata, sa tehničkim uslovima, rasli su i izazovi.

Radio i Televizija Republike Srpske 30. aprila 2010. svečano useljavaju u dom površine 6.000 kvadratnih metara. Od septembra 2012. godine, uz početak proizvodnje programa iz savremene zgrade, Televizija piše novu stranicu istorije.

Sve to pratio je i naš radio, a uz portal, postali smo dostupni na svim kontinentima.

Ono što je najvažnije, a što je doprinijelo kvalitetu našeg rada, jeste da je Radio televizija Republike Srpske najveća produkcija autorskog multimedijalnog sadržaja u Srpskoj, što znači da je automatski našem portalu dostupan video materijal, koji odmah plasiramo.

I ne samo to, tokom 31 godine nastao je i naš drugi kanal - RTRS plus, pušten digitalni signal i otvoren najmoderniji studio u regionu.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je 32 godine postojanja i rada Televizije Republike Srpske, sa željom da, u najboljem interesu javnosti, nastave razvoj javnog servisa, rukovodeći se principima profesionalnog, pravovremenog i objektivnog novinarstva.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će Televizija Republike Srpske, kao jedan od najvažnijih medijskih stubova Republike Srpske i hroničar svih događaja važnih za Republiku Srpsku i njen narod, i dalje biti vjerni čuvar naše kulture, jezika i kolektivnog sjećanja.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je istakao da se Radio-televizija Republike Srpske neprekidno razvija sa Srpskom i na jedinstven način oblikuje društveni, politički i kulturni života naših građana.

Čestitku je uputio i predsjednik Parlamenta Nenad Stevandić, u kojoj je istakao da je RTRS u protekle 32 godine izrasla u savremenu i uticajnu medijsku kuću.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u čestitki da RTRS nije samo javni emiter, nego prije i iznad svega, jedan od simbola Srpske.

Višković je podsjetio da je od osnivanja, 1992. godine, pa do danas, RTRS dijelio sudbinu svog naroda i države, ostajući neprikosnoveno privržen istini, pravovremenom i objektivnom informisanju.

- Kao i Srpsku, RTRS je osnovao njen narod, vođen željom da, u vrijeme teških iskušenja, ima nacionalni medij koji će prenositi autentične i kredibilne informacije od javnog interesa - navodi se u čestitki premijera, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Čestitku je uputio i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović.

- Povodom proslave 32 godina postojanja i rada, rukovodstvu, uredništvima i svim zaposlenim, upućujem iskrene čestitke. Radio televizija Republike Srpske je od samog nastanka profesionalno, objektivno i blagovremeno informisala javnost o najvažnijim događajima važnih za Republiku Srpsku. Sa željom da i u narednom periodu, u skladu sa najvišim profesionalnim standardima koje ste postavili, zadržite stečeno povjerenje i nastavite razvoj javnog servisa na profesionalan i odgovoran način, čestitam vam ovaj značajan jubilej rada - naveo je Bukejlović u čestitki.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir uputio je čestitku povodom 32 godine rada i postojanja Radio-televizije Republike Srpske.

- Povodom 32 godine postojanja rada Radio-televizije Republike Srpske u ime Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske i u svoje ime, upućujem Vam najiskrenije čestitke, sa željom da uspješno kao i do sada obavljate svoj posao. RTRS je iste godine nastala kada i naša Republika Srpska i od tada, temeljeći svoj rad na istinoljublju i uz uvažavanje načela novinarske profesije, bila je svjedok svih izazova sa kojima se Republika kroz ove 32 godine susretala. U isto vrijeme, interes javnosti za potpunim i blagovremenim informisanjem stavljala je uvijek iznad svih drugih interesa, objavljivanjem informacija koje su gledaocima uvijek bile od pomoći u donošenju mišljenja o svim aktuelnim pojavama i događajima - stoji u čestitki Budimira.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je srdačnu čestitku svim zaposlenim u Radio-televiziji Republike Srpske povodom 32 godine postojanja i rada.

- Svakodnevnim radom, zalaganjem i unapređenjem svog programa potrvđujete svoju bitnu ulogu Јavnog radio-televizijskog servisa Republike Srpske. Želim vam da još više napredujete i da i naredne godišnjice dočekujete još uspješniji, te da pravovremeno i objektivno informišete javnost - navodi se u čestitki gradonačelnika Banjaluke.

Čestitku je uputio i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica

- Direktoru, uredništvu, novinarima i svim zaposlenim u Radio-televiziji Republike Srpske upućujem srdačne čestitke povodom 32 godine postojanja i rada.

Od Srpske radio-televizije do Radio-televizije Republike Srpske ostala je ista energija, ista misija i vodilja. Rasti zajedno sa svojom Republikom, na radost i ponos svih, od Trebinja do Novoga Grada, stoji u čestitki Bjelice.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak uputio je čestitku direktoru, uredništvu i svim zaposlenim u Radio-televiziji Republike Srpske povodom 32 godine postojanja i rada.

- Direktoru, uredništvu, novinarima i svim zaposlenim u Radio-televiziji Republike Srpske upućujem srdačne čestitke povodom 32 godine postojanja i rada. Siguran sam da su pred vama godine i decenije profesionalnog rada i uspjeha - stoji u čestitki Selaka.