latinica  ћирилица
19/04/2024 |  07:28 ⇒ 10:22 | Autor: RTRS

Vulin: Sa pritiscima i napadima moramo se braniti jedinstvom (VIDEO)

Sa pritiscima i napadima moramo se braniti jedinstvom. Republika Srpska mora da opstane, ali neće opstati samo stalno. Ne može da opstane sama, ona mora da bude sa Srbijom i Srbija mora da bude uz Republiku Srpsku, rekao je za RTRS senator Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao svenarodnom mitingu "Srpska te zove".
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

- Mi smo danas upravo to i govorili, nema razlike - kaže  Vulin.

Smatra da se najavljena rezolucija o Srebrenici neće odnositi samo na Republiku Srpsku, nego na sve Srbe gdje god da oni žive, i ne samo na oni koji su sada živi, nego na sve generacije koje će doći.

- Upravo, zato ovo ne smijemo da dozvolimo - poručio je Vulin.

Naglasioje da se predsjednik Republike Srpske Milorad dodik hrabro bori da očuva Republiku Srpsku.

- On u tome i usojeva, upravo zato što ima podršku naroda koji ga je prepoznao kao lidera. Njega narod slijedi, podržava i u tome je njegova snaga. Mi nemamo naftu, nuklearno oružje, ali imamo ljude - poručio je Vulin.

Smatra da predsjednik Dodik hrabro podnosi i lične sankcije i sve što se dešava i njegovoj porodici.

- Srbi su stvorili Republiku Srpsku, nisu velike sile i samo Srbi mogu i da je izgube - rekao je Vulin.

Poručio je da ne smije biti podjela, razlika.

- Kako možete da objasnite da ste vlast ili opozicija, u odnosu na rezoluciju o genocidu po kojoj će vaš narod biti genocidan? Kako možete da objasnite da niste danas ovdje. Ne znam kako bili ko ko se bavi politikom u Srbiji može da objasni da nije ovdje ili da ne podržava skup "Srpska te zove". Ne može. Ili ćemo biti zajedno ili nas neće biti - poručio je Vulin.

Srbi su jedinstven narod i upravo tako nas doživljavaju i naši neprijatelji. Pa,zašto bi se mi onda ponašali drugačije? - upitao je Vulin.

- Strašna je sama ideja da jedna Njemačka nekoga optužuje za genocid. Od svih zemalja na svijetu, poslije dva svjetska rata u kojima je stradalo više od 80 miliona ljudi, oni nekoga optužuju za genocid. Optužuju Srbe koji su dva puta bili žrtve genocida upravo od strane njih i onih koji su ih podržavali - rekao je Vulin.

Smatra da će se to jedinstvo i pokazati na vaskršnjem saboru koji predstoji.

- Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je nešto štosvaki Srbim treba da podrži. Vučić i jeste predsjednik svih Srba i kao predsjednik svih Srba nas je i pozvao da budemo na jednom mjestu istog dana, ali i da imamo jednu ideju i zajedničku borbu za tu ideju. Ujedinjenje je ono što će se desiti. Proces ujedinjenja je započeo i ne može se više zasutaviti - poručio je Vulin.