latinica  ћирилица
19/04/2024 |  07:29 ⇒ 09:21 | Autor: Agencije

Izrael izveo napad na Iran, oboreni dronovi iznad Isfahana

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana. Eksplozije su se čule u Teheranu, Isfahanu i Širazu, prenose lokalni mediji.
Vazdušni napad (foto:  EPA/YAHYA ARHAB - ilustracija) -
Vazdušni napad (foto: EPA/YAHYA ARHAB - ilustracija)

Meta nije nuklearna, navode mediji. Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, navodi američka televizija Si-En-En.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primijećena iznad neba u Isfahanu oko 12:30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je poluzvanična novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Avio letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izvještaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

Ishafan je centralni iranski grad, udaljen oko četiri sata vožnje ili 350 kilometara južno od iranske prestonice Teherana, prenijeli su jutros svjetski mediji.

Isfahan je sjedište velike vojne vazduhoplovne baze, a nekoliko iranskih nuklearnih lokacija se nalazi u provinciji - uključujući grad Natanz, centralni dio iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

Više američkih zvaničnika za Si-En-En je izjavilo da je Tel Aviv ranije u četvrtak upozorio Vašington da će se napad desiti u narednih "24 do 48 sati".