latinica  ћирилица
19/04/2024 |  08:11 ⇒ 10:22 | Autor: RTRS

Naše jedinstvo je jasna poruka drugima koji imaju nešto protiv Republike Srpske (VIDEO)

Ponosan sam bez obzira na političke različitosti svih nas jer smo prepoznali da su ovo momenti koji su jako biti za Srbe, i da je potrebno da budemo ujedinjeni, rekao je za RTRS Mladen Ilić poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Darko Banjac i Mladen Ilić - Foto: RTRS
Darko Banjac i Mladen IlićFoto: RTRS

- Mislim da je poruka, pored zaključaka, koji su jako važni, ta, da je sve i jedan poslanik glasao "ZA" - rekao je Ilić komentarišući zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, u kojem se navodi da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Poručuje da je to jasna poruka i drugima koji imaju nešto protiv Republike Srpske - smatra Ilić.

- Naše Ministarstvo za evrointegracije, trebalo bi na neki način da pokuša međunarodnoj zajednici da ovo plasira i pokaže neku drugu sliku jer smatram da je to često problem zemalja koje nas dovoljno ne oznaju i ne čujusrpsku stranu, na bilo koju temu - rekao je Ilić.

Smatra da su naredni koraci koje će preduzeti Srpska jako bitni.

 

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac poručio je da srpski narod neće dati svoju slobodu, svoje institucije, imovinu i Republiku Srpsku.

- Srpski narod podigao je glas protiv namjere da ga proglase genocidnim. Hoće da jedan narod slobodarski, ponosni i junački koji je kroz vijekove donosio slobodu sebi i drugima, koji je stradao i borio se protiv fašizma i nacizma, proglase genocidnim, a Republiku Srpsku genocidnom, da daju epitet našim pokoljenjima - rekao je Banjac.

PodsjećamoNarodna skupština Republike Srpske  usvojila je Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori, koje će imenovati nadležni republički organi.

Stupanjem na snagu ovog zakona neće biti primjenjivane odredbe Izbornog zakona BiH, koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u Srpskoj.

Usvojen je i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, u kojem se navodi da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.