latinica  ћирилица
19/04/2024 |  09:16 ⇒ 09:23 | Autor: Agencije

Iran nema plan za trenutnu odmazdu, nuklearna postrojenja bezbjedna (VIDEO)

Visoki iranski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Rojters da Iran nema plan za trenutnu odmazdu protiv Izraela, nekoliko sati nakon napada na iranski grad Isfahan, za koji se navodi da je izveo Izrael.
Snimak ekrana iranske državna televizije koji prikazuje grad Isfahan nakon eksplozije (Foto: EPA-EFE/IRANIAN STATE TV (IRIB)) -
Snimak ekrana iranske državna televizije koji prikazuje grad Isfahan nakon eksplozije (Foto: EPA-EFE/IRANIAN STATE TV (IRIB))

Dva američka zvaničnika izjavila su medijima da je napad došao iz Izraela, ali Izrael do sada nije preuzeo odgovornost.

- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav spoljni napad, a diskusija više teži ka infiltraciji nego napadu“, rekao je iranski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Iranski analitičar rekao je iranskoj državnoj televiziji da su mini dronovima koje je oborila protivvazdušna odbrana u Isfahanu, upravljali infiltratori iz Irana, umanjujući izvještaje da je Izrael izveo napad.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je prethodno za Si-En-En da je Izrael jutros izveo napad na teritoriju Irana, a iranska državna televizija prenijela je da su uništena tri drona iznad Isfahana, nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane.

Bez štete na nuklearnim lokacijama

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema štete na iranskim nuklearnim postrojenjima.

Generalni direktor agencije UN Rafael Marijano Grosi naglasio je da nuklearna postrojenja ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima i pozvao na "ekstremnu uzdržanost od svih".

Iransku poluzvanična novinska agencija saopštila je da je iranska nuklearna elektrana u Isfahanu "potpuno bezbjedna".

Brodovi u Zalivu su upozoreni da ostanu na oprezu

Britanska bezbjednosna firma Ambrei kaže da je komercijalnim brodovima koji prolaze kroz Arapski zaliv i zapadni Indijski okean savetovano da ostanu u pripravnosti u slučaju pojačane aktivnosti bespilotnih letjelica u regionu, nakon napada na iranski grad Isfahan.

Prošle nedjelje, Iran je saopštio da je njegova vojska zaplijenila komercijalni brod koji je povezan sa Izraelom dok je prolazio kroz Ormuški moreuz, nekoliko sati prije nego što je ta zemlja napala Izrael projektilima i dronovima.