latinica  ћирилица
19/04/2024 |  11:59 ⇒ 12:01 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Zapad je u agoniji i histeriji

Insistiranje Zapada na temu poraza Rusije odražava njihovu agoniju i histeriju, međutim, Zapad je svjestan toga da je u toku formiranje novog ravnopravnog svjetskog poretka, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO)

- Propagiranjem te teme o porazu Rusije, isticanje egzistencijalnog značaja tog poraza za budućnost Zapada ne odražava toliko militantno raspoloženje, koliko agoniju i histeriju - rekao je Lavrov u intervjuu radio stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.

Lavrov je kazao i da izjave Zapada o potencijalnom gubitku uticaja, reorganizaciji svijeta od strane Rusije i njenih partnera odražavaju razumijevanje aktuelnog procesa formiranja novog i pravednog svjetskog poretka.

Zapad je, pored tog straha od gubitka hegemonije, takođe jasno stavio do znanja da su se sve zemlje pokorile Americi, dodao je on. Osvrnuo se i na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da se Evropa ne bori za Ukrajinu već protiv Rusije, rekavši da ona predstavlja iskreno priznanje Brisela.

Govoreći o sankcijama, Lavrov je rekao Zapad neograničeno povećava sankcioni pritisak na Rusiju ne uzimajući u obzir kake će to imati posljedice.

- Oni potpuno nepromišljeno povećavaju ove sankcije, ne razmišljajući o tome kakav će biti rezultat, a rezultat je bio očigledan od prvih dana, čak i prije specijalne vojne operacije, kada su bile na snazi sankcije vezane za Krim. Rusija je uspjela da se presabere i da ne zavisi od Zapada u svim oblastima u kojima su oni u stanju da ograniče naš razvoj, a gdje je to bilo moguće – i u drugim oblastima - naglasio je on.

Ako dođe do pregovora - nećemo praviti pauze u borbama

Rusija u slučaju da se ponovo pokrenu pregovori sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva, izjavio je Lavrov.

- Iako smo rekli da smo spremni za pregovore mi nećemo praviti nikakve pauze u borbama. Za razliku od onih pregovora koji su se odvijali svojevremeno u Istanbulu, ovog puta borbe moraju da se nastave. Takođe, realnost na terenu je danas sasvim drugačija, drastično drugačija nego tada, to je potrebno uzeti u obzir - rekao je on.

Prema njegovim riječima, ovdje nije samo riječ o stanju na terenu, već i o ustavnim izmjenama budući da su u sastav Rusije ubačeni novi regioni.

Lavrov je istakao i da Rusija nema povjerenje u kijevsko rukovodstvo.

Ruski šef diplomatije je takođe rekao i da Rusija raspolaže informacijama da se na teritoriji Ukrajine nalaze francuski instruktori zajedno sa predstavnicima drugih specijalnih službi evropskih zemalja. Rusija uvijek bira put pregovora umjesto vojnih rješenja, o čemu je u više navrata govorio i ruski lider Vladimir Putin, dodao je on.

Lavrov je istakao da je Rusija potpuno uvjerena da treba nastaviti specijalnu vojnu operaciju. On je dodao da Rusija izražava spremnost za pregovore i da je zaista tako ali da su razgovori s Vladimirom Zelenskim besmisleni zato što se, kako je rekao, njegove gazde plaše da izgube svoju hegemoniju.