latinica  ћирилица
19/04/2024 |  12:16 ⇒ 12:20 | Autor: sputniknews.com

Nevjerovatan prizor: Oko 700 mladih pingvina prvi put skočilo u vode Antarktika (VIDEO)

Nevjerovatan snimak zabilježen prvi put u istoriji oduševio je ljubitelje prirode i životinja. Skoro 700 mladunaca carskih pingvina snimljeno je kako prvi put skaču u hladne vode Antarktika sa ledene litice visoke 15 metara.
Pingvini (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI) -
Pingvini (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI)

Zapanjujući skok smatra se ključnim obredom prelaska za mlade pingvine, koji označava njihovo prvo plivanje otkako su njihovi roditelji već bili u moru, kažu stručnjaci.

Mladunci carskih pingvina obično prvi put plivaju kada napune oko šest mjeseci. Okupljaju se u velike grupe i skaču sa samo nekoliko metara u okean ili jednostavno skliznu u vodu sa snijega. Međutim, na dramatičnim snimcima koje je nedavno snimio istraživač Nacionalne geografije Berti Gregori, oko 700 beba pingvina našlo se na opasnoj lokaciji i viđeno je kako skaču sa ledene litice.

- To se zove perjanje, kada prvi put otplivaju - rekao je Berti za "Gud morning Amerika".

Bertijev dron je snimio scenu pingvina koji vire sa ivice litice i neodlučno gledaju dole u ​​privlačni okean. Konačno je jedan neustrašivi pingvin preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu ispod.

- Јedan po jedan počeli su da skaču sa ove ledene litice da bi prvi put plivali u Јužnom polarnom okeanu. Ne mogu da vjerujem da su to snimili kamerom - rekla je biolog za zaštitu prirode Mišel Laru.