latinica  ћирилица
19/04/2024 |  13:43 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

NiP: Potez Narodne skupštine Srpske atak na mir i ustavni poredak

Stranka Narod i pravda smatra da su usvojeni zakoni i zaključci Narodne skupštine Republike Srpske sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Dodaju da je Izborni zakon Srpske, u formi u kojoj je usvojen, neustavan jer "direktno derogira nadležnosti države koje su jasno propisane Izbornim zakonom BiH".

- Sličnu formu i efekat imaju i drugi zakoni usvojeni na istoj sjednici kao što su zakoni koji se odnose na imunitet ili referendum - saopštili su danas iz NiP-a.

Dodaju da će predstavnici te stranke iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi zaštitili ustavni poredak i očuvali mir.

- To uključuje adekvatne apelacije ka Ustavnom sudu BiH kao najvišoj pravosudnoj instanci čiji je primarni zadatak upravo zaštita ustavnog poretka države. Takođe, adekvatno ćemo reagovati kako prema OHR-u tako i prema svim drugim međunarodnim institucijama - istuču u ovoj stranci.

Kada je riječ o održanom mitingu u Banjaluci pod nazivom "Srpska te zove" rekao je da je "još jednom cijeli svijet vidio sliku negatora genocida."

– Ovi u jeftinim autobusima naoružani jeftinim sendvičima na daleki put kućama u svoju surovu svakodnevicu. Mi moramo još jače u borbu za istinu i pravdu. Ni milimetar odstupanja. Stalni oprez zbog zla koje ne spava. Ako neko do sad nije shvatao zašto je baš sad suštinski važna Rezolucija o Srebrenici, danas u potpunosti razumije. Nikad se tom istinom neće trgovati i niko tu istinu ne može zaustaviti – rekao je Konaković.