latinica  ћирилица
19/04/2024 |  14:12 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Pjesnici iz Republike Srpske u ruskoj zbirci "Do života-2024" (FOTO)

U Moskvi je u srijedu održan sastanak Književnog udruženja "Bulevar Čongarski", na kome je predstavljena zbirka pjesama i proze "Do života-2024". Sastanku su prisustvovali pisci, pjesnici i predstavnici književne zadruge, objavljeno je na sajtu Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji.
Zbirka pjesama "Do života- 2024" (Foto: Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji) -
Zbirka pjesama "Do života- 2024" (Foto: Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji)

U zbirci se nalaze pjesme dva autora iz Srpske koje su štampane i prevedene na ruski jezik na posebnim stranicama zbirke.

Јedan od autora je Slobodan Јović, pjesnik, urednik i izdavač koji živi u Tobutu, u opštini Lopare. Dobitnik je književne nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2018. godinu i dobitnik srpske nagrade za poeziju "Vez monahinje Efimije" 2022.

Zbirka "Do života" predstavlja dvije pjesme ovog autora: "Čamac, jutro" i "U noći".

Drugi autor koji je predstavljen je Goran Šaula, koji živi u Banjaluci i koji je takođe član Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Objavio je više zbirki poezije i dva romana: "Mramorna svadba" i "Novo žitije Stefanovo", a pobijedio je na književnom konkursu "Zlatna sova". Takođe, dobitnik je književne nagrade "Stražilovo" za zbirku pjesama "Grob novog vremena".

U ruskoj zbirci "Do života" objavljene su pjesme "Mala vertikala" i "Ljubavna", ispunjene emotivnom slikom i personifikacijom, objavljeno je na sajtu.

Goran Šaula i Slobodan Јović u ruskoj zbirci poezije (Foto: Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji)