latinica  ћирилица
19/04/2024 |  14:42 ⇒ 19:53 | Autor: SRNA

Budimir: Srbi napadnuti zloupotrebom institucija BiH

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je danas u Banjaluci da je srpski narod napadnut zloupotrebom institucija BiH i mehanizma donošenja odluka u spoljnoj politici.
Željko Budimir - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željko BudimirFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ta zloupotreba, smatra Budimir, ogleda se u pokušaju da se srpskom narodu nametne etiketa genocida.

- Prava istina je da je najstradalniji narod na prostoru Јugoistočne Evrope srpski narod. To niko ne smije zaboraviti. Ne smijemo zaboraviti da nema gdje nisu ubijali srpske žene i djecu - rekao je Budimir prije početak okruglog stola povodom najavljene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, a koji organizuje Univerzitet u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, kada su horde ratnog zločinca Nasera Orića uskakale u Kravice i okolna sela oko Bratunca ubijali su i žene, djecu, starce, pa i čak i pse.

- Niko nije ostao živ. U ratnom zločinu koji se desio u Srebrenici su ubijeni muškarci. Oplakujem svaku žrtvu. Mi Srbi znamo šta je žrtva. Mi smo logoraški narod, 20. vijek nam je prošao u logorima i oni čiji preci imaju krvave ruke od srpske krvi pokušavaju da nam nametnu etiketu - istakao je Budimir.

Budimir je naglasio da je prvi cilj rezolucija, a nakon nje masovna hapšenja po takozvanom Inckovom zakonu ko god progovori.

- Drugi cilj je izbaciti Srbe kao politički narod. To ne smijemo dozvoliti. Naš zadatak u nauci je istina, gdje smo krivi spustili smo glavu, ali znamo i šta se desilo s druge strane. Komandant Petog korpusa /tzv. Armije BiH Atif Dudaković/ u kameru kaže "spalite selo, pobijte". Јoš se nije završilo suđenje - podsjetio je Budimir.

On je naveo da je Republika Srpska u vrlo teškom trenutku, te da je namjera da se srpski narod slomi, da mu zalijepe etiketu nacista i da ga onda denacifikuju.

- Samo oni pogodni Srbi treba u narednom periodu da budu dostojni da obavljaju određene političke funkcije. Moraju znati da smo mi svjesni toga. Mi imamo istoriju države na ovim prostorima 1.000 godina, ali ako se ne budemo istinom borili za ovaj narod nećemo preživjeti - dodao je Budimir.

Cilj okruglog stola je zauzimanje stava akademske zajednice Republike Srpske o pomenutoj rezoluciji.