latinica  ћирилица
19/04/2024 |  15:55 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Nešić poručio Zvizdiću: Dok je srpskog naroda biće i Republike Srpske

Јadna je zemlja u kojoj čovjek koji sjedi na čelu parlamenta zagovara da neko drugi donosi zakone. Јadna je zemlja u kojoj čovjek koji treba da brani nezavisnost zakonodavne vlasti, podržava njenu neustavnu uzurpaciju od strane jednog stranca, rekao je predsjednik DNS Nenad Nešić komentarišući izjavu člana kolegijuma PD PSBiH Denisa Zvizdića.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Volio bih, kaže Nešić, da Zvizdić nađe u Ustavu BiH član koji propisuje da neko sem PS BiH može donositi zakone.

- Povelja UN propisuje načelo jednake suverenosti među članicama UN i zabranjuje stanje starateljstva. Ustav BiH precizno propisuje proceduru donošenja zakona. Aneks 10 Dejtonskog sporazuma propisuje da se visoki predstavnik imenuje rezolucijom SB UN i takvom visokom predstavniku daje ovlašćenja da arbitrira unutar BiH i tumači Dejtonski sporazum. Kristijan Šmit niti ima rezoluciju, niti je organ u zakonodavnom postupku - naveo je Nešić činjenice i podsjetio da je osnovno načelo parlamentarne demokratije da parlamenti donose zakone po ustavom propisanoj proceduri.

Dodaje, da od 12. vijeka u Evropi jedan pojedinac nije donosio zakone.

- To nije činio čak ni Benjamin Kalaj. Tužno je da Zvizdić vraća BiH devet vijekova nazad - konstatuje on.

Predsjednik DNS-a poručio je Zvizdiću da je Republika Srpska izraz volje srpskog naroda i da će je biti dok je srpskog naroda.

- Da je bilo po željama drugih, Zvizdiću sličnih, nikada je ne bi ni bilo. Ali, bilo je po volji srpskog naroda. Ma koliko apsurdno bilo upravo je srpski narod taj koji, boreći se protiv namjesništva, bori se i za suverenitet BiH, dok se Zvizdić zalaže za kolonijalizam i sluganstvo. Zvizdićeve puste želje ostsćebsamo želje, a zahvaljujući njegovim politikama BiH je daleko od nezavisne i suverene države. Ako je Bošnjacima po volji da Zvizdić urušava BiH, neka to radi, a za Republiku Srpsku neka ne brine jer je ona vječna - poručio je Nešić.