latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:08 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Optužnica za krijumčarenje migranata

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv D. M. /38/ zbog krijumčarenja veće grupe migranata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Krijumčareni migranti - Foto: Ustupljena fotografija
Krijumčareni migrantiFoto: Ustupljena fotografija

D. M. je optužen da je radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njemu poznatim licima, na području Sarajeva preuzeo grupu od 18 ilegalnih migranata državljana Avganistana i jednog državljanina Turske, sa namjerom da ih preveze prema granici sa Hrvatskom radi njihovog daljeg odlaska na područje zemalja EU.

Tužilaštvo je navelo da je optuženi znao da migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit prelazak granice, usljed nedostatka putnih isprava sa važećim vizama, te dozvola za zakonit ulazak i boravak u zemljama EU.

U izvršenju krivičnog djela, D. M. su otkrili pripadnici Granične policije BiH, na širem području Gradiške, kada su u vozilu kojim je upravljao, otkriveni ilegalni migranti.

D. M. je stavljeno na teret da je u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, pokušao da omogući prelazak preko granice 18 lica koja nisu ispunjavala uslove za zakonit prelazak BiH u Hrvatsku, mimo graničnog prelaza, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.