latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:25 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

UN ne smije biti predmet zloupotrebe lobističkih grupa (VIDEO)

Srpski stradalnički narod, napadnut je zloupotrebom zajedničkih institucija BiH i zloupotrebom mehanizma donošenja odluka u spoljnoj politici, a glavni cilj je nametanje etikete genocidnosti, poručeno je sa okruglog stola akademske zajednice Srpske na temu rezolucije u Srebrenici.
Akademska zajednica - Foto: RTRS
Akademska zajednicaFoto: RTRS

Ujedinjene nacije ne smiju biti predmet zloupotrebe lobističkih grupa i određenih zapadnih sila, a zadatak akademske zajednice je da nastavi da istražuje istinu o događajima u proteklom ratu, poručeno je iz Banjaluke. Srbi su stradalnički narod koji počiva na žrtvama, jer je samo u prošlom vijeku bio podvrgnut nedvosmislenom genocidu, poručio je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči Darko Đogo. Naglašava da je jedan od osnovnih ciljeva rezolucije, ekstremizacija prilika među narodima i nastavak kolonijalne politike.

- Srbi su ovdje svoji na svome, imaju Republiku Srpsku, djecu, ali i grobove. Niko nas neće uplašiti, ni otjerati odavde. Voljeli bismo da oni koji ekstremizuju sopstvene grupe, ali i nas, shvate da od toga neće biti ništa - dodaje Đogo.

Istoričar Goran Latinović ističe da rezolucija o Srebrenici, iako neobavezujuća, može imati dugoročno veoma ozbiljne posljedice kada je riječ o situaciji na Balkanu. Naglašava da velikobošnjačka ideologija, potpomognuta zapadnim silama, nastoji da stvori unitarnu BiH u kojoj neće biti Srpske.

- Velikobošnjačka politika očigledno ruši svaku mogućnost jednog normalnog suživota u BiH, ona zloupotrebljava sopstvene žrtve. Velikobošnjačka politika nastoji da nađe saveznike među onim zapadnim silama koje su tradicionalno neprijateljske prema srpskom narodu - ističe Latinović.

Među saveznicima, pojašnjava Latinović, našla se i Njemačka koja je najneposrednije odgovorna za stradanje nekoliko miliona Srba tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Sa katedre Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu upozoravaju da se Srbima pokušava ukinuti pravo na žrtve.

- Plašim se da je iza ove priče i rezolucije jedna ideja da se srpskom narodu ukine pravo na žrtvu, da se obesveti žrtva i da se taj genocid počinjen nad srpskim narodom, na neki način, izbriše u potpunosti iz istorije - napominje dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula.

Na dnevnom redu okruglog stola našla su se brojna pitanja, među kojima i kategorizacija ratnih zločina.

- Nažalost, na ovom prostoru u proteklom vijeku i prethodnim vijekovima, dešavali su se ratni zločini, nažalost, žrtva u većini slučajeva bio je srpski narod. Ta kategorizacija zločina u prošlosti koji su izvšeni nad srpskim narodom, nije na adekvatan način ni kategorisana ni osuđena od međunarodne zajednice - ističe rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, napominje da ase ne smije zaboraviti da nema gdje nisu ubijali srpske žene i djecu.

- Horde bandita Nasera Orića iskakale se u Kravice i okolinu Bratunca, znate šta su ubijali? I psa su ubijali, pas, žena, dijete starac - ističe Budimir.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, u kojem stoji da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Dalji koraci i ciljevi, jesu prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije, široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.