latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:42 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Hrvatska: Politički haos nakon odluke Ustavnog suda

Ustavni sud Hrvatske zabranio je Zoranu Milanoviću da bude mandatar ili premijer, čak i ako da ostavku na mjesto hrvatskog predsjednika.
Hrvatska - izbori (Foto: EPA-EFE/STRINGER/ilustracija) -
Hrvatska - izbori (Foto: EPA-EFE/STRINGER/ilustracija)

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović naveo je da se Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učešćem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade ni premijer.

Šeparović je objasnio da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marata i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Za ovu odluku je glasalo devet ustavnih sudija, a tri su bila protiv.

SDP i druge opozicione partije nazvale su Ustavni sud - "HDZ-ovim ustavnim sudom", a novinari su upitali Šeparovića da li je ova odluka državni udar, što je on negirao, prenosi portal "Indeks".

Lider SDP-a Predrag Grbin nije birao riječi kada je reagovao na odluku Ustavnog suda, ocijenivši na konferenciji za novinare da je Sud ovom odlukom "izršio malu nuždu" po opoziciji.

Zoran Milanović je najavio konferenciju za novinare povodom te odluke, a poslanici drugih opozicionih stranaka nisu krili ogorčenje odlukom.

Na izborima za parlament Hrvatske najviše glasova je dobio HDZ, ali bez šire koalicije nije u stanju da sa sastavi vladu.