latinica  ћирилица
19/04/2024 |  18:44 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Koljević: Konačno raskrstiti sa mitom o "srebreničkom genocidu"

Senator Republike Srpske Bogdana Koljević ocijenila je da Srpska usvajanjem izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine u Narodnoj skupštini gradi politiku istine, te da konačno treba raskrstiti sa mitom o "srebreničkom genocidu".
Bogdana Koljević - Foto: Screenshot/YouTube
Bogdana KoljevićFoto: Screenshot/YouTube

- Treba konačno raskrstiti s mitom o "srebreničkom genocidu" i utvrditi objektivnu istoriju kako riječ "genocid" ne bi izgubila svaki smisao - rekla je Koljevićeva.

Ona smatra da jučerašnja posebna sjednica Narodne Skupštine, na kojoj je usvojen izvještaj Nezavisne međunarodne komisije, spada u red istorijskih zasjedanja, skoro poput prvog konstituisanja parlamenta Srpske.

- Konačno se afirmisala izuzetna pravna validnost izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine i sada on postaje relevantan na svjetskoj političkoj sceni i u internacionalnoj areni - izjavila je Koljevićeva.

Ukazala je na to da je isto tako bitno i kako se u zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske eksplicitno odbacuje "sramni izvještaj iz 2004. godine", koji je predstavljao izraz kolonijalnih praksi dok su njeni novi zaključci izraz najviše političke zrelosti.

- I najzad, ali nikako i najmanje važno, ovi zaključci, koji uživaju punu narodnu podršku, i podršku opozicije, to jeste sa kojima je postignut, takoreći, apsolutni narodni konsenzus, doneseni su u trenutku kada su ugroženi vitalni interesi Srpske i pojavljuju se kao njen proaktivan odgovor - navela je Koljevićeva.

Ona je ocijenila i da je Srbija, takoreći, "prvi put u potpunosti stala iza Srpske", te da se sada može apostrofirati kako postoji jedinstven front srpske politike istine.