latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:58 ⇒ 16:04 | Autor: SRNA

Nosović: Zločin u Dobrovoljačkoj - mrlja međunarodne zajednice i pravosuđa BiH

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović poručio je danas da je zločin, koji se u maju 1992. godine dogodio u Dobrovoljačkoj ulici, bio podmukao i kao takav i danas predstavlja mrlju na međunarodnoj zajednici i pravosuđu BiH, koje apsolutno ništa ne preduzima da bi počinioci bili otkriveni ili kažnjeni.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

- Mi ćemo danas obići stratište nevinih ljudi, koji su stradali, nažalost pod okriljem međunarodne zajednice, jer tada je UNPROFOR bio garant mirnog izlaska nenaoružanih ljudi koji su napuštali ovu teritoriju - izjavio je Nosović novinarima nakon služenja parastosa nastradalima.

Nosović je podsjetio da se tada desilo to podmuklo ubistvo i napad.

- Međunarodna zajednica je pokrovitelj toga, zajedno sa ovim našim domaćim izdajnicima koji su to uradili - rekao je Nosović.

On je istakao da se i danas, 32 godine nakon stradanja u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu mogu očekivati neke neprijatne scene.

- Kakva je situacija u svijetu i kakvu igru igraju ovi dušmani iz međunarodne zajednice - ne bih se iznenadio i da nas poubijaju danas tamo, pa da kažu da smo mi došli da uznemiravamo Sarajevo, da smo došli da prkosimo i rušimo Dejtonski sporazum - smatra Nosović i naglašava da su pripadnici ЈNA u maju 1992. godine, koji su mirno napuštali ovu teritoriju, bili napadnuti.

Učesnici obilježavanja 32 godine od zločina nad vojnicima ЈNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu položili su cvijeće i prislužili svijeće za sve stradale na mjestu zločina, uz jake mjere obezbjeđenja.

Prethodno, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu služen je parastos povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad pripadnicima ЈNA u Sarajevu 1992. godine koje su počinile muslimanske paravojne formacije.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u ЈNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.

Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova, oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH i "Zelenih beretki", među kojima su bili Sakib Puška, Јusuf Јuka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom ЈNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.