latinica  ћирилица
20/04/2024 |  12:12 | Autor: SRNA

Graorac: Poražavajuće su činjenice o kaznama za zločine nad Srbima

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je danas u Istočnom Novom Sarajevu da su poražavajuće činjenice o kaznama za zločine počinjene nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i da pravosudne institucije BiH nisu ispunile ono zbog čega su osnovane.
Isidora Graorac - Foto: RTRS
Isidora GraoracFoto: RTRS

Graorčeva je, na obilježavanju 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA, rekla da žrtve ne smiju biti zaboravljene, ni istina potisnuta.

- Danas smo ovdje da bismo se prisjetili stradalih vojnika Јugoslovenske narodne armije u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj ulici - rekla je Graorčeva nakon parastosa koji je služen u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima.

Ona je napomenula da za zločine, ne samo u Dobrovoljačkoj ulici, nego i za zločine nad Srbima u cijeloj Sarajevskoj-romanijskoj regiji, ali i cijeloj BiH niko nije dobio zasluženu kaznu.

- I ono malo što je presuđeno za zločine nad Srbima, kazne su nedovoljne, minimalne ili što je još poraznije, dozvoli se ljudima koji dobiju i te minimalne kazne da slobodno išetaju iz BiH - ukazala je Graorčeva i izrazila uvjernje da se zločinci nikada neće vratiti u BiH i da je to samo farsa i Tužilaštva, i Suda BiH.

Graorčeva je izrazila saosjećanje sa porodicama čiju su članovi, kao pripadnici ЈNA stradali te 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici i, nažalost, neće dobiti ni moralnu satisfakciju da će zločinci koji su činili strašne zločine za njih i odgovarati.

Željko Pantelić, jedan je od preživjelih iz kolone ЈNA koju su 2. maja prije 32 godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu napale muslimanske snage, rekao je da će se dok je živ sjećati pobijelnih kolega i vojnika.

Pantelić, koji je u to vrijeme imao čin poručnika ЈNA i u napadu je ranjen,
podsjetio je da su tada živote dali vojnici ЈNA koji su imali 18 ili 19 godina, da su ubijani u vozilima, na vozilima ili razoružani na ulici.

- Dok sam živ dolaziću ovdje da se sjećam svojih kolega i vojnika koji su pobijeni u Dobrovoljačkoj - rekao je Pantelić, koji je napisao i knjigu o tom zločinu.

Tog 2. maja zarobljen je i Zoran Marašević, koji je bio učesnik kolone.

- Vraćaju se ružna sjećanja. Mnogo mi je teško. Bili smo zarobljeni, mislim oko sedam dana, a poslije smo razmijenjeni na Han Pijesku -  prisjetio se Marašević.