latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:11 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Srbi žele da žive u svojoj Republici koja nije inat, već sloboda (VIDEO)

Srbi žele da žive ponosno, bez omalovažavanja, ponižavanja, nametanja mišljenja i falsifikovanja istorijskih činjenica od strane političkog Sarajeva i raznih bjelosvjetskih mešetara, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Miting "Srpska te zove" - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Miting "Srpska te zove"Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Sa velikog narodnog mitinga "Srpska te zove", jasno je upućena poruka srpskog jedinstva. I danas iz Srpske pitaju, kome smo trn u oku i šta je cilj najavljene Rezolucije o Srebrenici. Lobiranje za ovaj dokument, za ruske diplomate još je jedan pokušaj Zapada da izvrši pritisak i pokori Srbe. U cilju pomirenja i sprečavanja politizacije stradanja u Srebrenici Srbija traži povlačenje rezolucije. Da u Srebrenici nije riječ o genocidu, smatra profesor Јehuda Bauer, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za pitanja Holokausta i genocida.

Poslije mitinga u Banjaluci, upozorava predsjednik skupštine Nenad Stevandić, uslijedile su salve uvreda iz Sarajeva. Neko im, kaže, mora reći da ih Srpska nikada neće napasti i da ih ambasade i OHR lažu.

Skup Srpska te zove, predstavlja okupljanje oko zajedničkog problema, ističe ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ. Kaže da je Srbija aktivna u pokušajima da se čuje glas da je najavljena rezolucija o Srebrenici besmislena.

- To je nešto što može da ostavi negativne posljedice, kako među narodima, tako i na međunarodnom planu. Srbija će pokazati da, ipak i Srbija i Srbi imaju prijatelje koji nas razumiju i ne žele da učestvuju u ovoj farsi - kaže Vranješ.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već je razgovarao sa predstavnicima više od 20 zemalja. U narednim danima planirani su susreti sa predstavnicima više od 120 zemalja u UN. U Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran je i štab.

- Mi tražimo od onih koji su predložili rezoluciju da je povuku u interesu pomirenja, žrtava i porodica koji ne zaslužuju da ova tema bude politizovana - dodaje ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

I Rusija razgovara sa ostalim delegacijama kako bi im objasnili situaciju i prenijeli zabrinutost zbog inicijative koja je, kako navodi stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, sposobna da izazove eksploziju na Balkanu.

-Lobiranje za rezoluciju Generalne skupštine UN o Srebrenici još jedan je primjer pokušaja Zapada da iskoristi nelaku prošlost i osjećanja bosanskih muslimana i kroz to da izvrši pritisak i pokori Srbe iz BiH, a uz njih i sve ostale - navodi Vasilij Nebenzja.

Profesor Hebrejskog univerziteta u Јerusalimu Јehuda Bauer koji se u stručnim krugovima smatra najvećim svjetskim autoritetom za pitanja Holokausta i genocida, u dokumentarcu u produkciji Centra za društvenu stabilnost, kaže da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

- Srebrenica se ne može smatrati tipskim slučajem genocida. To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju - dodaje Bauer.

Ironično, na oprez kada je riječ o terminu "genocid", pozvao je tokom debate na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o humanitarnoj krizi u Gazi, Frank Švabe, poslanik u Bundestagu. Parlamentu iste one Njemačke koja je kosponzor rezolucije o Srebrenici.

- O opasnosti od genocida se može govoriti, ali moramo biti oprezni s pojmom genocid, jer smo doživjeli genocide u svijetu i u istoriji i zato što svako neoprezno korištenje tog pojma, druge genocide u suštini degradira. Ali ovdje je riječ o 30.000 ubijenih, od tog broja prema procjenama UN-a 6.000 majki, zbog čije je smrti prema procjenama 19.000 djece ostalo siročad - ističe Švabe.

Tačno je i podržavam ono što je Švabe rekao - sa terminom "genocid" trebamo biti oprezni, rekla je Snježana Novaković Bursać, delegat srpskog naroda u Domu naroda.

Ovo što se nama dešava kada njemačka spoljna politika zajedno sa još nekim zemljama pokušava taj termin ubaciti u rezoluciju Generalne skupštine UN, ističe, ima dva cilja.

- Prvo, da degradira taj pojam, što je potpuno nedopustivo, sa ljudske strane, sa istorijske strane. I drugo, očito da nanese politčku štetu Srbima, kao narodu, a posebno Republici Srpskoj i na nama je da se borimo na sve načine, prije svega istinom. Neke politike i dalje teže da posiju haos i nemir u zapadnobalkanskoj regiji, čak i degradirajući, iz političkih razloga, tako bolan i važan termin kao što je genocid - zaključila je Novaković Bursać.