latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:16 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Porodice stradalih Srba pitaju zašto njihovi srodnici u očima svjetskih moćnika nisu žrtve? (VIDEO)

Porodice srpskih žrtava sa područja Srebrenice ogorčene su najavom da će rezolucija o Srebrenici, koja će se početkom maja naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, tretirati samo bošnjačke žrtve.
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/ilustracija) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI/ilustracija)

Napominju da je na ovom istom području ubijeno 3500 Srba, među kojima stotine žena i djece. Porodice srspkih žrtava pitaju da li će njihova djeca, braća, sestra, očevi i majke ikada dobiti jednak tretman.

Srpske žrtve kao da ne postoje, šta je sa 3500 ubijenih Srba u okolini Srebrenice, pita Milka Kovačić koja tri decenije traga za mužem. Šta je sa desetinama logora u Srebrenici u koja su odvođeni Srbi, među kojima i žene i djeca, pitaju logoraši. Zašto, prilikom pisanja rezolucije, nije razmatrana činjenica o počinjenim teškim zločinima nad Srbima?

- Zamislite preko 120 ljudi je u Srebrenici prošlo kroz logore, sramna odluka trulog Zapada da stane iza jedne rezolucije koju je pokrenula Njemačka, a koja je počinila strašne stvari na ovim prostorima - ističe predsjednik udruženja logoraša regije „Birač“ Vinko Lale.

Najavljena rezolucija, prema riječima Branimira Kojića, iz Organizacije porodica poginulih, amnestiraće zločince, muslimane iz Srebrenice i tretirati samo bošnjačke žrtve.

- Zamislite koja je glupost, tako ću reći, moj otac je ubijen 1992. godien u čistom srpskom etničkom selu, branio je svoju majku i on će biti proglašen kao genocidaš. A dva mjeseca nakon njegove smrti na napadu na srpsko selo ubijen je otac Emira Suljagića. Čovjek koji je bio jurišnik će sada biti žrtva genocida - dodaje Kojić.

Krajni cilj je, ističu porodice i članovi udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ukidanje Republike Srpske. Na svima je, dodaju, obaveza da se protiv toga bore, jer je Republika Srpska jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.