latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:20 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Koje zemlje su najopasnije za vožnju? (VIDEO)

Statistički podaci iz saobraćaja govore da se na putevima Srpske u prošloj godini dogodilo 10 hiljada saobraćajnih nezgoda sa 109 stradalih. Alkohol i neprilagođena brzina glavni su uzrok ne samo u Republici Srpskoj već i u zemljama regiona. Prema analizi Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja najopasnija zemlja za vožnju je Ruminija, zatim Srbija i Hrvatska. Provjerili smo, na kojoj je listi BiH?
Saobraćaj (Foto:  EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/ilustracija) -
Saobraćaj (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/ilustracija)

Sa osamnaest godina Dušanu Galiću iz Trebinja život se promijenio za sekund. Saobraćaja nezgoda na magistralnom putu Trebinje-Herceg Novi ostavila mu je doživotne posljedice.

- Prilikom velike brzine sletio sam s puta, nisam bio vezan i polomio sam dva pršljena i oštetio kičmenu moždinu. Јa sam mislio da se to meni ne može desiti, ali neka ovo bude lekcija svima da se za jedan sekund promijeni život - kaže Galić.

Osim neprilagođene brzine na drugom mjestu je alkohol kao glavni uzročnik svih saobraćajnih nesreća. Podaci MUP-a Srpske govore da se najveći broj nezgoda u većini slučajeva dogodi na magistralnom putu prema Mrkonjić Gradu.

- Izdvajaju se dionice puta Derveta, Klašnice-Šargovac, gdje je evindentirano šest saobraćajnih nezgoda, sa šest smrtno stradalih lica - dodaje glavni inspektor Uprave policije za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske Dragan Milošević.

Crnu statistiku bilježe i Rumunija, Bugarska, ali i Srbija i Hrvatska. Ove zemlje našle su se na listi Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja kao najopasnije zemlje za vožnju.