latinica  ћирилица
22/04/2024 |  15:31 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Otvorena radionica MUP-a Srpske

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Miloš Brkić otvorio je danas radionicu "Јačanje zaštite javnih prostora i kritične infrastrukture na zapadnom Balkanu" koja je organizovana u okviru Projekta Direkcije Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG Near) za zemlje Zapadnog Balkana.
Radionica MUP-a - Foto: Ustupljena fotografija
Radionica MUP-aFoto: Ustupljena fotografija

On je istakao da je zaštita kritične infrastrukture izuzetno važan segment bezbjednosti društva i bez toga je nemoguće omogućiti nesmetano funkcionisanje društva ukoliko bi došlo do bilo kakve bezbjednosne prijetnje, bilo da je uzrokovana ljudskim faktorom, sajber, teroristički napadi i slično ili elementarnim nepogodama.

Vlada Republike Srpske je prepoznajući značaj zaštite kritične infrastrukture kao i aktuelna dešavanja u okruženju i svijetu prva u BiH donijela Zakon o bezbjednosti kritičnih infrastruktura 2019. godine.

Brkić je naveo da je ovaj projekat je počeo u pravo vrijeme, s obzirom da je ova oblast u povojima u našoj zemlji, te imajući u vidu na sve učestalije bezbjednosne prijetnje kako u svijetu, tako i u regionu.

Učesnici na radionici su predstavnici ministarstava Vlade Republike Srpske. Projekat realizuje konzorcijum na čelu sa francuskom agencijom „Civipol“ (Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske), uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova Hrvatske, Italije i Grčke.