latinica  ћирилица
22/04/2024 |  16:20 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

Crna Gora: Za 25 godina izgubljena populacija grada kao što su Plužine

Crna Gora je u saobraćajnim nesrećama, u prethodnih četvrt vijeka, izgubila populaciju jednog grada kao što su Plužine, rekao je ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Filip Radulović.
Budva, Crna Gora (Foto:  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Budva, Crna Gora (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

On je na edukativnoj tribini "Mladi i bezbjednost saobraćaja na putevima", održanoj za učenike mašinske i građevinsko-geodetske škole, rekao da se u Crnoj Gori u prosjeku svakog dana dogodi 18 saobraćajnih nezgoda u kojima devet osoba bude povrijeđeno, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva u Podgorici.

- Od 1999. do 2023. godine u saobraćaju je stradalo 1.996 ljudi, a više od 56.000 je teže ili lakše povrijeđeno - saopštio je Radulović.

On je istakao da je u prethodnih četvrt vijeka u saobraćajnim nesrećama Crna Gora izgubila populaciju jednog grada.

- Broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori u posljednjih 25 godina predstavlja grad veličine Plužina - naveo je Radulović.

Kako je dodao, zabrinjavajući je podatak da od ukupnog broja povrijeđenih i smrtno stradalih oosba, čak 30 odsto su u uzrastu od 18 do 35 godina. U prosjeku godišnje u Crnoj Gori život izgubi 27 ljudi dobi između 18 i 35 godina.